Emma napja van. | 2024.04.19

Orosz Zoltán: a Magyar Honvédség számára kiemelten fontos az afrikai régió

2015-11-12 09:18:32

 

A Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar számára rendkívül fontos az afrikai régió - hangsúlyozta Orosz Zoltán vezérkari főnökhelyettes csütörtökön Budapesten.

 

    Az idén májusban alakult Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye magyar és külföldi, katonai és civil szakértő előadók részvételével rendezett konferenciát az afrikai kontinens kihívásairól és lehetőségeiről.
    Az altábornagy kiemelte: az Afrika: kihívások és lehetőségek cím is utal arra, hogy a kontinens összetett és szerteágazó problémákkal, például a terrorizmussal, törzsi, illetve vallási konfliktusokkal küzd. Ugyanakkor flórájában, faunájában, kulturális értékeiben, ásványi és nyersanyagforrásait tekintve Afrika egy rendkívül gazdag régió is egyben.
    Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója kiemelte: Afrika a világ leggyorsabban növekvő gazdaságainak ad otthont, kedvező befektetési, üzleti lehetőségeket kínál Magyarország számára. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a térség, különösen az észak-afrikai, jelenleg egész Európa számára biztonságpolitikai szempontból fontos. A migrációs probléma megoldásához kiemelten kell foglalkozni ezzel a térséggel - mondta a főigazgató.
    Kitért arra, hogy a külügyi tárca által meghirdetett déli nyitás politikájával összhangban intézetük az afrikai térséget is kiemelten kezeli. 
    Schőberl Márton kifejtette: Magyarország is felismerte, hogy Afrika nemcsak a kihívások, hanem a lehetőségek hazája is. Ezzel is összefügg, hogy a külügyminisztériumban külön Afrika főosztály alakult. Ennek tevékenysége az afrikai országokkal való bilaterális kapcsolatok fejlesztése, új egyezmények megkötése mellett kiterjed a tudományos kapcsolatok bővítésére, s az oktatás és a sport területén is együttműködésre törekszik a régióval.
    Szabó András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika főosztályának vezetője elmondta, hogy az afrikai külképviseletek bővítése is zajlik. Csak az elmúlt egy évben három új nagykövetség (Etiópia, Ghána, Angola) nyitásáról született döntés, s a konzuli rendszer felülvizsgálatán, bővítésén is dolgoznak a külügyi tárcánál - tette hozzá.