Gedeon napja van. | 2024.03.28

LMP: színvonaltalan képzésen szerezhető meg a földvásárláshoz szükséges képesítés

2015-11-11 15:29:57

 Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy számolja fel az aranykalászos gazdák képzésének visszásságait, jelenleg ugyanis az ellenzéki párt szerint színvonaltalan képzésen, alig három hónap alatt megszerezhető a földvásárláshoz szükséges képesítés.  

    Lengyel Szilvia, az LMP vidékfejlesztési szakszóvivője szerdai sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy megsokszorozódott az aranykalászos gazda képzésen résztvevők száma, különösen az állami földek árverezésének meghirdetése óta.
    Eközben szerinte a szigorúnak "kikiáltott" szabályokat kijátsszák, a képzők nem megfelelő elméleti és gyakorlati oktatást nyújtanak, hogy azoknak is papírt adhassanak, akik csupán befektetési, és nem gazdálkodási céllal akarnak termőföldhöz jutni. 
    Lengyel Szilvia bírálta a Földművelésügyi Minisztériumot, amely állítása szerint nem ellenőrzi a képzéseket, és arra szólította fel a tárcát: kizárólag a megfelelő infrastrukturális háttérrel rendelkező mezőgazdasági szakiskoláknak engedélyezze a tanfolyamok szervezését. Emellett pártja azt is elvárja a tárcától, hogy emelje az oktatás színvonalát és rendszeresen ellenőrizze a képzéseket - fűzte hozzá.