Gedeon napja van. | 2024.03.28

BM-államtitkár: egyre többen követik Magyarország példáját

2015-11-11 08:14:48

 

Magyarország példát mutatott a déli határ megvédésével, és egyre többen követik a magyar példát - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. 

 

    Kontrát Károly emlékeztetett arra: például a szlovén miniszterelnök kedden jelentette be, hogy műszaki akadályt építenek a szlovén-horvát határra.
    Az államtitkár közölte azt is, kedden a magyar-szerb határon három embert fogtak el, a magyar-horvát határon pedig nem történt idegenrendészeti esemény, "a déli határt lefogtuk, meg tudtuk védeni". 
    Hozzátette: Magyarország figyel a magyar-román határszakaszra is, mert az az érdekünk, hogy ott se tudjanak bejönni a migránsok. Románia Schengen-tagságra vágyik, ha azt állítják, megfelelnek a schengeni követelményeknek, mi bízunk benne, hogy meg fogják tudni védeni a román-szerb határt - mondta. 
    Kontrát Károly szólt arról is, jelenleg Szlovénia van a legnagyobb nyomás alatt, ezért Magyarország segítségül 50 határrendészt küldött az országba, miközben mi is kapunk segítséget a visegrádi országoktól. 
    Úgy tűnik, az Európai Unió még nem találta meg a helyes megoldást a migránsválságra - jelentette ki. Mint mondta, napi több mint tízezer ember van úton Németország felé, de ezt az unió nem tudja kezelni, nem tudja Görögországot arra kötelezni, hogy megvédje a görög-török határt, miközben Görögország rendelkezik az EU-ban a harmadik legnagyobb létszámú hadsereggel.