Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szlovén belügyminiszter: a schengeni határok védelme nem csupán Szlovénia számára fontos

2015-11-10 15:32:19

 

A szlovén kormány szerint kulcsfontosságú a schengeni határok védelme, nemcsak Szlovénia, hanem az Európai Unió számára is - hangsúlyozta Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter kedden a kormány rendkívüli sajtótájékoztatóján Ljubljanában.

 

    Előzőleg Miro Cerar szlovén miniszterelnök bejelentette, hogy országa a következő napokban "műszaki akadályt" emel Horvátországgal közös határán a migránsáradat megfékezésére, s az említett akadálynak szükség esetén drótkerítés is része lesz.
    Vesna Györkös Znidar elmondta, hogy még hétfőn tájékoztatta Ausztriát és Németországot arról, hogy Ljubljana műszaki zárat épít Horvátországgal közös határán, hogy csökkentse a Szlovéniára nehezedő migrációs nyomást. A tárcavezető ezért Ausztriától és Németországtól is támogatást vár.
    Györkös Znidar szerint fordított "dominó-hatást" válthat ki a szlovén intézkedés. Lezárhatja a határait Horvátország, Szerbia és Macedónia is, ezért végre elkezdődhet a probléma megoldása ott, ahonnan valójában ered, Görögországban - hangsúlyozta.
    Mindazonáltal kijelentette: elvárja az uniós határellenőrzési ügynökségtől (Frontex), hogy megvédje az EU külső határait.
    "Szlovénia nem lesz gyűjtőközpont, mert ahhoz túl kicsi ország vagyunk" - szögezte le.