Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trócsányi: szoros együttműködésre van lehetőség Algériával

2015-11-10 14:10:03

 

Korábban intenzív együttműködés volt Magyarország és Algéria között, és mivel ma is sok lehetőség várja a magyar vállalatokat az észak-afrikai országban, a kapcsolatok erősítése mindkét országnak előnyös lehet - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter algériai látogatásáról beszámolva kedden az MTI-nek.

    A tárcavezető emlékeztetett: a kilencvenes évek elejéig szoros volt az együttműködés a két ország között, nagy számban dolgoztak Algériában magyar szakemberek, komoly nagyberuházások valósultak meg magyar részvétellel.
    Algériában számítanak a magyar szakemberek és vállalatok visszatérésére - közölte. Úgy vélte, az együttműködésre elsősorban a mezőgazdaságban, az építőiparban, az infokommunikációban és az oktatásban kínálkoznak lehetőségek.
    A kapcsolatok szorosabbra fűzése mindkét országnak nagyon fontos - hangsúlyozta. Mint mondta, Algéria látványosan fejlődik, szükség van a szakértelemre, technológiaimportra, és Magyarországot illetően már van tapasztalata a bizalmon alapuló együttműködésről, ami jó kiindulópontot jelent a jövőbeli kooperációnak.
    Trócsányi László közölte: algériai kollégája, Tajeb Luh meghívására látogatott el az országba, és megbeszélést folytatott Abdelmalek Szellal kormányfővel, Larbi Uld Kalifa nemzetgyűlési elnökkel, az algériai alkotmánybíróság, a legfelsőbb bíróság és az államtanács elnökével, valamint a legfőbb ügyésszel is.
    A miniszter azt is elmondta, hogy tárcaközi együttműködési megállapodást írtak alá, és közös programok beindításáról tárgyaltak a szakértői tapasztalatcsere segítésére.
    A megbeszélések további fontos témájaként említette a terrorizmus elleni küzdelmet, a migrációt, valamint a regionális és globális kihívásokra adandó válaszok összehangolását.
    Trócsányi László emellett előadást tartott 300 bírónak az algíri bírói akadémián a magyar jogrendszerről és annak összefüggéseiről az uniós joggal, továbbá a vitarendezésekről a nemzetközi fórumokon.
    A miniszter ellátogatott az Algíri Egyetemre, ahol üdvözölték a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram által nyújtott lehetőségeket. Az egyetemen megnyitotta a Kelet magyar kutatói című kiállítást az algériai felsőoktatási miniszterrel, aki méltatta a magyar-algériai kapcsolatokban rejlő lehetőségeket és sürgette az együttműködést újbóli dinamizálását.