Emma napja van. | 2024.04.19

Történelem-NEB NEB: több száz nevet hoztunk nyilvánosságra

2015-11-10 12:31:05

 

Mostanra több száz, az előző rendszert működtető ember nevét hozta nyilvánosságra a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a honlapján, a bizottság a törvényi kötelezettségeinek e tekintetben is megfelel - mondta a bizottság elnökhelyettese az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

    Máthé Áront azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn tárgyalta és fogadta el az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a NEB tavalyi, első éves beszámolóját. Az elnökhelyettes arra reagált, hogy a jobbikos Staudt Gábor a bizottságban egyebek mellett arról érdeklődött, hogy mikor lehet megtudni a diktatúra működtetőinek nevét.
    Máthé Áron elmondta: a NEB holnapján már több száz nevet hoztak nyilvánosságra a diktatúra irányítói, a központi bizottság, valamint a politikai bizottság tagjai és a politikai rendőrség munkatársai közül, fényképes életrajzokkal és szervezeti ábrákkal. Egy másik megjegyzést kommentálva tévedésnek nevezte, hogy a NEB csak intézménytörténettel foglalkozna.
    Az elnökhelyettes beszámolt a bizottság közelgő rendezvényeiről, köztük egy csütörtöki, a cseh partnerszervezettel közös pódiumbeszélgetésről, amelyre meghívták az egykori cseh vezető disszidensek egyikét és a bársonyos forradalomban részt vett magyarként Deutsch Tamást is.
    December elején a lengyel nemzeti emlékezet intézetével közös kiállítást nyitnak, és a lengyel, illetve magyar sortüzeket vizsgáló konferenciát is tartanak együtt. A közeljövő legnagyobb eseménye azonban az lesz, hogy az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata májusban Budapesten fogja tartani szimpóziumát az 1956-os forradalom tiszteletére, ami mind Magyarországnak, mind a NEB-nek megtiszteltetés - zárta szavait az elnökhelyettes.