Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ukrán válság - Kijev szerint tiltott nehézfegyvert vetettek be a kelet-ukrajnai szakadárok

2015-11-10 10:31:18

 

Kijev szerint egyre hevesebben támadnak az Oroszország által támogatott szakadárok Ukrajna keleti részén, keddre virradóan a minszki megállapodások által tiltott nehézfegyvert is bevetettek.

 

    A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleménye szerint az éjjel 33-szor sértették meg a tűzszünetet a szakadár erők. A legtöbb támadás a Donyeck környéki katonai állásokat érte.
    A Luhanszk megyei Popaszna város környékére kétszer is tüzet nyitottak nagy kaliberű, 120 milliméteres aknavetővel. A dél-donyecki Mariupol kikötőváros közelében, Sirokine településnél pedig 82 milliméter kaliberű aknavetőt vetettek be. Mindkét típusú fegyverzetről azt állították korábban a szakadárok, hogy a minszki megállapodásoknak megfelelően már kivonták őket a frontvonal menti övezetből.
    Heorhij Tuka, Luhanszk megyei kormányzó kedden arról adott hírt, hogy a szeptember 1-jén életbe léptetett fegyvernyugvás óta először lőttek lakott területet is a szakadárok: Popaszna városának egy sűrűn lakott kerületébe találtak be 80 milliméter kaliberű tüzérségi lövedékek. A kormányzó szavai szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem esett áldozatul a támadásnak.
    Az ukrán felderítés keddi jelentése szerint Donyeck városában egy 20 harckocsiból álló konvojt észleltek, ezenfelül a megyeközponttól nem messze lévő Marjinka településnél, közel az ukrán fegyveres erők állásához négy harckocsit fedeztek fel "nem túl szerencsésen elrejtve".
    Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségének helyettes vezetője aggodalmának adott hangot a tűzszünet "törékenysége" miatt.
    Az EBESZ megfigyelői a napokban látogatást tettek a szakadárok által februárban megszállt Debalceve városában. Azt tapasztalták, hogy a város vasútállomását - amely fontos csomópont a szakadárok által ellenőrzött területek és Oroszország között - teljesen helyreállították, miközben a településen a lakóházak még mindig romosak. Vezetékes víz van a városban, élelmiszer is elegendő a boltokban, ugyanakkor hiányt tapasztaltak gyógyszerekből és palackozott ivóvízből. Hug szavai szerint a település "erősen militarizált". Sok lakója elhagyta a várost, az utcák kihaltak.
    Debalceve szakadár polgármestere a DAN donyecki szeparatista hírügynökség szerint kedden közölte, hogy az ukrán fegyveres erők állítólag megpróbáltak behatolni a városba. A donyecki szakadárok pedig azt állították, hogy keddre virradóan az ukrán hadsereg 82, illetve 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel kilenc órán át lőtte a megyeközpont északi részét, beleértve a korábbi harcokban már rommá lőtt nemzetközi repülőtér környékét.