Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: az infláció mértéke egybevág az európai tendenciákkal

2015-11-10 09:08:17

 

Az októberi inflációs adat szinte egybevág az európai tendenciákkal, az Európai Bizottság őszi előrejelzésében az Európai Unió egészében 0 százalék körüli inflációval számol egész évre, csakúgy mint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - mondta a szaktárca pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint októberben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, szeptemberhez viszonyítva pedig 0,2 százalékkal nőttek.
    Balogh László szerint a friss adat azt mutatja, hogy mérsékelt, visszafogott inflációs környezetben működik a magyar gazdaság, az általános drágulás elmaradásával a bérek, jövedelmek és nyugdíjak mértéke változatlan marad, ami növelheti a fogyasztást és közvetetten hozzájárulhat a magyar GDP növekedéséhez. Az alacsony infláció a vállalkozási oldalon az árkalkulációban, az ajánlatok kibocsátásánál kiszámítható környezetet eredményez - tette hozzá.
    A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy a Nyugat-Európából érkező nagyon alacsony inflációs nyomás szintén kedvező a magyar gazdaságnak.
    Elmondta: az olcsó kőolaj és üzemanyag az inflációt lefelé, a szeszes italok és a dohányáruk - jövedéki adójának emelkedése miatti - áremelkedése pedig felfelé módosította az inflációt.