Auguszta napja van. | 2024.03.29

A migrációról fognak tárgyalni Prágában a visegrádi és a balkáni külügyminiszterek

2015-11-09 19:01:38

 

A migrációs válság kezeléséről és az Európai Unió kibővítéséről tanácskoznak a négy visegrádi ország, valamint a balkáni országok külügyminiszterei pénteken Prágában. A több mint tíz miniszter találkozóján Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke is részt vesz - közölte a cseh külügyminisztérium hétfőn Prágában.

 

    A V4-ek és a balkáni országok tanácskozásának központi témája a migrációs válság. A résztvevők ugyanakkor megállapodást írnak alá egy Nyugat-Balkáni Alap létrehozásáról - közölte a cseh külügyi tárca. 
    "Az alap célja támogatást nyújtani a nyugat-balkáni régió országainak a polgári társadalom és az emberi kapcsolatok megszilárdítása terén" - mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök már korábban. Sobotka szerint a Nyugat-Balkáni Alapot a 2000 óta sikeresen működő Visegrádi Alap példájára hozták létre. 
    A Visegrádi Alap a régió négy országának együttműködését támogatja például a kultúra, az oktatásügy vagy a sport területén. A tervezett Nyugat-Balkáni Alap központja az albán fővárosban, Tiranában lesz. 
    A visegrádi csoport - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - soros elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be.