Andrea napja van. | 2024.04.18

Horvátországi választások - Mindkét vezető párt kapcsolatba lépett a Híddal

2015-11-09 18:22:19

 

Jóllehet a hétvégi horvát parlamenti választások pontos eredménye még nem ismert, hétfőn máris mindkét vezető párt, az eddig kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelezte, hogy kapcsolatba lépett a voksoláson a harmadik legtöbb mandátumot szerző Híd párttal, amely nélkül egyikük sem tud kormányt alakítani - jelentette a horvát sajtó.

 

    A választási eredmények 99,5 százalékos feldolgozottsága szerint a HDZ vezette jobboldali szövetség és a szociáldemokraták irányította baloldali koalíció egyaránt 56 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátum a Hídnak jutott: ők 19 képviselői helyre számíthatnak. Ily módon sem a HDZ, sem az SDP vezette tömörülés nem tud önállóan kormányt alakítani, a kormányzóképes parlamenti többség kialakításához koalíciós partnerre lesz szükségük.
    Damir Mataljan, az SDP képviselője közölte, hogy a szociáldemokrata koalíció megkezdte a tárgyalásokat a Híddal. A képviselő kijelentette: nem akar találgatásokba bocsátkozni, hogy a tárgyalások meddig fognak tartani, hetekig-e vagy hónapokig. Mindazonáltal úgy vélte, a szociáldemokrata koalíciónak megvan az esélye a kormányalakításra. Hogy ez parlamenti többséget élvező koalíciós vagy kisebbségi - a parlamentben kisebbségben lévő, de valamely politikai erő külső támogatásával működő - kormány lesz-e, szerinte nem lényeges.
    "Fontos, hogy megértsük, hogy a Híd kiváló eredménye azt mutatja, az állampolgárok szeretnék, ha bátrabban vágnánk neki az közintézmények és az önkormányzatok reformjának" - hangsúlyozta.
    Miro Kovac, a HDZ nemzetközi titkára újságíróknak Zágrábban azt mondta: a HDZ kapcsolatba lépett a Híddal, és hamarosan megkezdi a tárgyalásokat.
    Bozo Petrov, a Híd elnöke, a párt nemzeti tanácsának ülése után mindazonáltal kijelentette: őt eddig sem Tomislav Karamarko HDZ-elnök, sem Zoran Milanovic SDP-elnök - eddigi miniszterelnök - nem kereste meg.
    Milorad Popovac, a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) alelnöke, amelynek három képviselője jutott be a kisebbségi képviselők listájáról a parlamentbe, kijelentette: a pártnak és a Horvátországban élő szerb kisebbség többségének is az a véleménye, hogy a kormányalakításban a szociáldemokrata koalíciót támogassák. A képviselő hozzátette: erről már egyeztettek az SDP-vel.
    Kolinda Grabar-Kitarovic államfő bejelentette, hogy azután kezd konzultációt a pártokkal a kormányalakításról, miután a horvát választási bizottságtól (DIP) megkapja a hivatalos eredményeket.
    A választási bizottság közölte, hogy a szabálytalanságok miatt hét szavazókörzetben meg kell ismételni a választásokat, így hivatalos eredmények csak a jövő hétre várhatók.
    Az alkotmány szerint az államfő annak a pártkoalíciónak adhat felhatalmazást kormányalakításra, amelyik a parlamenti képviselők többségének a támogatottságát élvezi.
    A nem végleges választási eredmények szerint az említett pártok mellett még átlépi az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális liberális párt, az egyik politikai irányzathoz sem kapcsolódó Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) nevű regionális jobboldali párt, és Milan Bandic zágrábi polgármesternek inkább a baloldalhoz húzó pártja, a BM 365, továbbá a Sikeres Horvátország választási lista. A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje a szavazatok 50,24 százalékát, míg Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 49,76 százalékát szerezte meg.