Csongor napja van. | 2024.04.16

A hőkamerás vizsgálat szerint létezhet rejtett kamra Tutanhamon fáraó sírjában

2015-11-09 18:05:36

 

Az elmúlt héten végzett első infravörös hőkamerás vizsgálat alátámaszthatja Nicholas Reeves brit régésze elméletét arról, hogy Tutanhamon fáraó sírjában létezik egy másik temetkezési kamra, ahová a fáraó anyját, Nofertiti királynét temették.

 

    Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter az Al-Ahram egyiptomi napilap online kiadásának a hét végén elmondta, hogy a sír északi fala infavörös hőkamerás vizsgálatainak előzetes eredményei hőmérsékleti különbségeket mutattak ki, ami rejtett kamrák létezését jelezheti. Az eredmények igazolására számos további vizsgálatot végeznek, hogy még pontosabban meghatározzák az érintett területet. 
    Ed-Damáti hangoztatta, hogy hosszabb idejű átvilágításra van szükség, ami legalább egy hétig tart. "Más módszereket is használhatunk, hogy segítsünk meghatározni azt a területet, amelyek hőtérképe különbözik az északi fal más részeiétől" - tette hozzá. 
    A hőkamerás vizsgálatot az egyiptomi műemlékvédelmi tárca, a Kairói Egyetem műszaki tanszéke és a párizsi Heritage Intézet szakemberei közösen végezték.
    Ed-Damáti jelezte, hogy egy egyiptomi csoport a héten georadarral megkezdi a sír vizsgálatát, amelyet később Nicholas Reeves brit régész saját radarkészülékével is átvizsgál, amikor november 25-én Luxorba érkezik. 
    Nicholas Reeves brit régész, az Arizonai Egyetem kutatója elmélete szerint Tutanhamon sírját eredetileg egy királynénak építették, "egy olyan kimagasló királynénak, aki a fáraók kiváltságaival bírt".
    Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye. Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike annak a két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak. 
    A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Tutanhamon az Kr.e. 1323 körül halt meg. Érintetlen sírját pompás arany halotti maszkjával a Királyok völgyében fedezte fel és tárta fel Howard Carter brit egyiptológus 1922-ben.
    A szakembereket régóta foglalkoztatja az a rejtély, miért kisebb Tutanhamon sírja a többi fáraóéhoz képest, és a sír formája miért igazodik inkább az egyiptomi királynék temetkezési helyéhez.
    
http://english.ahram.org.eg/NewsContent/9/40/162906/Heritage/Ancient-Egypt/Infrared-thermography-study-suggests-other-chamber.aspx