Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: kedvező az OECD Magyarországra vonatkozó előrejelzése

2015-11-09 16:37:55

 

Kedvezőnek értékeli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az OECD Magyarországra vonatkozó, hétfőn közzétett előrejelzését, különösen annak fényében, hogy a világgazdaság növekedési kilátásai az elmúlt időszakban összességében romlottak.

 

    A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2015-re 3 százalékos, míg 2016-ra 2,4 százalékos gazdasági növekedést jelez előre Magyarországon, ez közel megegyezik a kormány 3,1, illetve 2,5 százalékos várakozásával. Az OECD 2017-re - a kormányhoz hasonlóan - jelentősen nagyobb növekedést (3,1 százalék) vár, mint az Európai Bizottság - fejti ki hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében az NGM.
    A minisztérium hangsúlyozta: az OECD a kormány előrejelzésével összhangban lévő, pozitív gazdasági pályát vázol Magyarországnak. A nemzetközi szervezetek, a hitelminősítők és a piaci szereplők őszi jelentései azt mutatják, hogy a magyar reformok működnek - emeli ki a minisztérium.
    Az OECD-jelentésből idézve kifejtik, hogy idén fennmaradt a magyar gazdaság növekedésének kedvező dinamikája, amihez minden szektor hozzájárult. A fogyasztást érdemben támogatják a háztartásoknak a banki elszámoltatás eredményeként visszajuttatott összegek, továbbá a hitelek forintosítása javítja a bizalmat. A beruházások növekedésében az európai uniós forrásokból megvalósuló infrastrukturális fejlesztések mellett az üzleti szektor szerepe is egyre meghatározóbb, és a magyar export is tartósan támogatja a magyarországi bruttó hazai termék (GDP) növekedését.
    Az NGM hozzáfűzi, hogy az OECD pozitívan értékeli a kedvező munkaerőpiaci folyamatokat is, különös tekintettel arra, hogy a közfoglalkoztatás mellett egyre jobban nő a magánszektor szerepe. A következő időszakban semlegessé váló fiskális politika pedig hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság csökkenő trendje továbbra is fennmaradjon. 
    A minisztérium szerint különösen kedvező, hogy az OECD úgy látja, a hazai tényezők felfelé mutató kockázatot jelentenek a gazdasági folyamatot illetően. Így mind a vállalati, mind a lakásberuházások várakozáson felül teljesíthetnek, miközben a fogyasztást a jelenleg feltételezettnél erőteljesebb foglalkoztatás bővülés ösztönözheti. 
    2016-ban az alacsonyabb növekedési ütemet (2,4 százalék) az OECD megítélése szerint az EU-s források természetes ciklikusságából eredő visszafogottabb állami beruházások okozzák. Eközben ugyanakkor a fogyasztást a növekvő foglalkoztatás, illetve a 2016-tól csökkenő személyi jövedelemadó is segíti. A kivitel dinamikája élénk marad, tovább növelve a többletet a folyó fizetési mérlegben - hívja fel a figyelmet az NGM.
    A tárca szerint különösen annak fényében kedvező az OECD Magyarországra vonatkozó előrejelzése, hogy a világgazdaság növekedési kilátásai az elmúlt időszakban összességében romlottak. Jelentős bizonytalanság övezi ugyanis a feltörekvő piacok - különösen a kínai gazdaság - kilátásait, miközben a fejlett országok teljesítményére elsősorban a visszafogott beruházási aktivitás nyomja rá bélyegét.