Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Orbán: a Fidesz-KDNP-kormány tette a legtöbbet a gyermekszegénység ellen

2015-11-09 13:47:03

 

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az elmúlt 25 évben messze a Fidesz-KDNP-kormány lépett a legtöbbet a gyermekszegénység ellen.

 

    A kormányfőt a jobbikos Dúró Dóra kérdezte hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések és válaszok órájában. Az ellenzéki politikus azt firtatta, támogatja-e a kormány, hogy a gyermekéhezés felszámolását célzó, a Nemzeti Minimum Programjáról című határozati javaslat a parlament elé kerüljön.
    Dúró Dóra jelezte, hogy egy civil kezdeményezésről van szó, és melléállt Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő is.
    "Nemzeti ügyekben félre kellene tenni a pártpolitikát, ahogyan azt a Jobbik például a migránskérdésben is megtette" - mondta Dúró Dóra, kiemelve, hogy a Tárki felmérése szerint 50 ezer gyermek tartósan éhezik ma Magyarországon.
    "Valóban, a nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van" - fogalmazott válaszában Orbán Viktor, hangsúlyozva: Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai ország, ahol a gyermekek 90 százaléka óvodáskortól, azaz hároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, "tehát nem éhezhet", függetlenül a szülei anyagi helyzetétől.
    Kifejtette: 2010-ben Magyarországon a gyermekéhezés nem volt példátlan, ezért a kormány célul tűzte, hogy minden rászoruló gyermek ingyen étkezhessen.
    Míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, addig az idei költségvetésben ez az összeg 72 milliárd forint - közölte a miniszterelnök. Tudatta azt is, hogy míg 2015-ig 92 ezer gyermek kapott ingyenes ellátást, addig idén szeptember 1-jétől 318 ezer.
    Egy másik jobbikos képviselő, Sneider Tamás azok nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet, akik ugyan még nem érték el az egyébként egyre emelkedő nyugdíjkorhatárt, de fizikailag már nem tudják ellátni munkájukat. Példaként említette a mentősöket, tűzoltókat, sofőröket. Rájuk most 55-60 éves kor környékén közmunka vár - mondta a politikus, majd azt kérdezte: "mikor lesz már valami érdemi változás, hogy ne ez legyen a férfiaknak az elkövetkező években, évtizedekben a sorsa?"
    Orbán Viktor azt felelte: a mostani kormány valóban nem támogatja a korai nyugdíjazást, mert az tönkretenné a magyar gazdaságot. A kérdés azonban jogos - folytatta -, hiszen senkitől sem várható el, hogy olyan munkát végezzen idősödő korában, amelyre már nem alkalmas, de az sem lenne méltányos, ha emiatt elveszítené az állását.
    Erre a helyzetre az egyik eszköz a közmunka, de azt - mint mondta - ő sem tartja ideálisnak.
    Arra kell szerinte törekedni, hogy nőjenek a bérek, hogy az idősödők minél nagyobb anyagi biztonságban legyenek. Emellett az állami foglalkoztatásban életpályarendszereket kell kialakítani, hogy "fizikailag nem tökéletes állapotban is" értelmes munkát végezhessenek az érintettek - közölte a miniszterelnök. Hozzátette, szerinte ugyanilyen "életpályaszerű" szabályozásokra van szükség a magáncégek területén is.
    Azt azonban megismételte: olyan nyugdíjkorhatár-csökkentési politikát nem folytathatnak, amely veszélybe sodorja a már nyugdíjasok nyugdíját.
    Viszonválaszában Sneider Tamás azt mondta, a Jobbik szerint igenis megengedhető, hogy a férfiak is - hasonlóan a nőkhöz - hamarabb nyugdíjba vonulhassanak.
    A kormányfő erre reagálva megerősítette: mivel a kormánypártok vállalták a nyugdíjak értékének megőrzését, ezért nem folytatnak olyan nyugdíjkorhatár-politikát, amellyel a már nyugdíjban lévők nyugdíja csökkenne. "Szerintem az önök javaslata ezt vonná maga után" - mondta a jobbikos politikusnak.
    Végül megjegyezte, a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége nem nyugdíj-, hanem családpolitikai lépés volt, hogy a nagymamák segíthessenek a családoknak. A Jobbik egyébként nemmel szavazott a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjazásának lehetőségére - tette hozzá.
    Az MSZP-s Varga László azonnali kérdésében a kormányfő áprilisi miskolci látogatásán tett vállalásokról érdeklődött, így például a Kassa és Miskolc közötti autópálya-összeköttetésről, az ipari parkról és az intermodális csomópontról. Az ellenzéki politikus egyúttal javasolta a Diósgyőri Acélművek területének barnamezős rehabilitációját.
    Válaszában Orbán Viktor közölte: a ciklus végéig, 2018-ig minden autópályának el kell jutnia az államhatárig. Az intermodális csomópont ügyében "forrásharcok" zajlanak a nagyvárosok között, de Miskolcnak jók az esélyei - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a diósgyőri barnamezős rehabilitációs javaslatot megvizsgálják.