Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szálló por - A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Salgótarjánban

2015-11-08 09:12:39

 

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Salgótarjánban vasárnap a levegőszennyezettség miatt - közölte a városháza az MTI-vel.

 

    A szmogriadót azért kellett elrendelni, mert a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket: pénteken 75,6, szombaton 80,3 volt az átlagkoncentráció - írták.
    A közleményben Dóra Ottó (MSZP) polgármester azt javasolja, hogy a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak csak annyi időt töltsenek a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges. A levegőszennyezettség további romlásának megelőzése érdekében azt is kéri, hogy a városlakók mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, lehetőség szerint a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, szüneteltessék az építési, bontási munkákat, továbbá tartsák be az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát.
    Közölték azt is, hogy az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése alapján hétfőn a délutáni órákban egy gyenge hidegfront hatására javulhat a levegő minősége.