Auguszta napja van. | 2024.03.29

Montenegró NATO-csatlakozása hozzájárul az észak-atlanti térség biztonságához

2015-11-06 15:04:34

 

Magyarország "teljes mellszélességgel" támogatja Montenegró meghívását a NATO-ba, az ország csatlakozásával ugyanis megkezdődik a nyugat-balkáni térség betagolása a szervezetbe, amin keresztül az egész észak-atlanti közösség biztonsága növekedni fog - mondta el pénteken az MTI-nek telefonon Podgoricából az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, aki a montenegrói kormány tagjaival folytatott megbeszélést.

 

    Németh Zsolt a montenegrói fővárosban Milo Djukanovic miniszterelnökkel, Ranko Krivokapic házelnökkel, Dusko Markovic integrációért felelős miniszterelnök-helyettessel, valamint hivatali kollégájával, Miodrag Vukoviccsal tárgyalt.
    Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy az észak-atlanti szervezet külügyi tanácsa december 1-jén veszi majd napirendre Montenegró NATO-csatlakozásának ügyét. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy amennyiben megszületik a döntés Podgorica NATO-tagságáról, majd 1-2 év alatt lezajlik a ratifikációs folyamat, utána belátható közelségbe kerül az ország európai uniós csatlakozása is. Hozzátette, hogy az EU-tagjelölt országok közül jelenleg Montenegró áll a legjobban, hiszen a csatlakozási tárgyalások során 22 fejezetet sikerült már megnyitnia.
    Németh Zsolt elmondta, hogy megbeszélésein szóba került az utóbbi napokban és hetekben Montenegróban lezajlott kormányellenes tüntetéssorozat, amellyel az ellenzék egy része az ország NATO-csatlakozása ellen tiltakozott. Tárgyalópartnerei arról tájékoztatták, hogy a demonstrációk hátterében külső tényezőket, köztük szerb nacionalista köröket találni, valamint szerepet játszik bennük Oroszország külpolitikája is. Utóbbival kapcsolatban Németh Zsolt a montenegrói kormány tagjainak leszögezte: Magyarország elkötelezett az európai-orosz, illetve a magyar-orosz kapcsolatépítés mellett, de azt nem tartja elfogadhatónak, hogy Moszkva megakadályozza bármely európai ország külpolitikai orientációjának szabad megválasztását.
    Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a kétoldalú kapcsolatokról szólva azt mondta: a nyugat-balkáni ország NATO-ba való belépése, és így függetlenségének és biztonságának megerősödése a jövőben jótékony hatással lehet a gazdasági együttműködésre. Kérdésre válaszolva ismertette, hogy Magyarország a második legnagyobb európai befektető a nyugat-balkáni országban, ahol többek között az OTP és a Magyar Telekom is jelen van. Megjegyezte, hogy a kétoldalú kapcsolatok és a baráti viszony erősítése érdekében Orbán Viktor miniszterelnök még novemberben Montenegróba látogat.
    Kérdésre válaszolva Németh Zsolt elmondta, hogy a NATO és Montenegró közötti fő kapcsolattartó szerepét Magyarország podgoricai nagykövete tölti be, és feladatai közé tartozik a montenegrói közvélemény tájékoztatása, amelynek különösen nagy jelentősége van a mostani tüntetések közepette.