Emma napja van. | 2024.04.19

Fidesz: forduljon a kormány az Európai Bírósághoz a kötelező betelepítési kvóta miatt!

2015-11-06 12:30:02

 

Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz pénteken a parlamentnek a kötelező betelepítési kvóta ellen, az előterjesztés arra kötelezné a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a letelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését - közölte Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

    A törvényjavaslatról legkésőbb december elején szavaz az Országgyűlés - tudatta a politikus.
    Gulyás Gergely elmondta: annak az EU-s döntésnek a bírósági megtámadásáról van szó, amely 120 ezer nemzetközi védelmet kérő áthelyezéséről szól. Közülük Olaszországból és Görögországból első körben 66 ezer embert telepítenének le a többi tagállamban.
    A Fidesz szerint e döntés egyrészt végrehajthatatlan, másrészt ellentétes a közösségi joggal, mert nem "jogalkotási aktussal" fogadták el, megkerülve ezzel a nemzeti parlamenteket. Teljesen egyértelmű - magyarázta a frakcióvezető-helyettes -, hogy "a nemzeti parlamenteknek az EU-ban betöltött szerepéről szóló európai uniós közösségi joganyag megsértését jelenti ennek a döntésnek az elfogadása".
    Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Magyarország az áthelyezésről szóló EU-s rendelkezésre már a döntéskor is nemmel szavazott, hasonlóan Szlovákiához, Csehországhoz és Romániához, Finnország pedig tartózkodott.
    Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a tájékoztatón jogtalannak, értelmetlennek és veszélyesnek nevezte a kötelező betelepítési kvótát. Jogtalan, mert Brüsszelnek "nincs joga ránk kényszeríteni egy olyan megoldást, amit nem akarunk", értelmetlen, mert meghívót jelent újabb millióknak, és veszélyes is "a kulturális identitásunkra" nézve, és mert növelheti a terrorveszélyt, a bűnözést - mondta.
    A szóvivő megjegyezte, a pénteken a Ház elé kerülő törvényjavaslatukhoz várják az ellenzék támogatását, akár előterjesztőként is csatlakozhatnak hozzá.