Gedeon napja van. | 2024.03.28

Balog Zoltán: a jó családpolitika alapja a jó gazdaságpolitika

2015-11-06 10:55:32

 

A jó gazdaságpolitika teremti meg a jó családpolitika alapjait - mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken, a Budapesti Demográfiai Fórum második napján tartott köszöntőjében.

 

    Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy a család tud képessé tenni a boldog és elégedett életre, ám ha erre valamilyen oknál fogva mégsem képes, akkor az államnak kell segítenie. A magyar kormány pedig pontosan ezt tette 2010 és 2013 között, amikor a gyermekvállalás még szegénységi kockázat volt egy eladósodott országban - tette hozzá. 
    Az akkori családpolitikának ugyanis két fókusza volt: megszabadítani az adósságtehertől és munkahelyeket teremteni - emelte ki.
    Balog Zoltán azt mondta, úgy vélik, a családokat jövedelemből lehet erősíteni, ezért is ad a kormány segély helyett inkább munkát, és vezette be az úgynevezett feltételekhez kötött támogatást, amely aktivitásra és cselekvésre ösztönöz.
    A miniszter az előző évek családpolitikai intézkedései közül beszélt a munkahelyvédelmi akciótervről, amely elmondása szerint több százezer anyának segített abban, hogy a gyereke születése után könnyebben visszatérhessen a munka világába, valamint hozzájárult ahhoz, hogy a női foglalkoztatás napjainkban - az elmúlt évtizedekhez képest - csúcson van Magyarországon.
    Balog Zoltán említette a családi adókedvezmény rendszerét is, amelyről azt mondta, világos, hogy az egykulcsos adórendszer hátrányosan érinti a családokat, ezért kell mellé egy "kiegészítő mechanizmus".
    Beszélt továbbá a hátrányos helyzetű diákoknak járó ösztöndíjakról, a családi otthonteremtési kedvezményről, a szeptemberben bevezetett ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetésről, valamint a családi pótlék iskolába járáshoz kötéséről is.