Tivadar napja van. | 2024.04.20

KKM: az energiaellátásról egyeztetett a magyar, a görög és a bolgár külügyminiszter

2015-11-05 14:24:12

 

Bolgár-görög-magyar külügyminiszteri találkozót tartottak csütörtökön Luxemburgban, az egyeztetésen a kelet-közép-európai és a délkelet-európai térség jövőbeli energiaellátása volt a téma - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

    Mint írták, mindhárom országot súlyos aggodalommal tölti el, hogy az Európai Bizottság semmit nem tesz az Északi Áramlat gázvezeték kibővítése ellen, holott "a Déli Áramlat meghiúsítása érdekében korábban rendkívül komoly nyomást helyezett a közép-európai és nyugat-balkáni országokra".
    Az Északi Áramlat gázvezeték kapacitásának kibővítése ugyanúgy Ukrajna kikerülését jelenti, mint ahogyan a Déli Áramlat jelentette volna - mutattak rá.
    A tanácskozáson a három külügyminiszter egyetértett abban, hogy a térség energiabiztonsága egész Európa érdeke, és ezért az Európai Unió felelőssége. Ezért azt szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság tegye világossá, mely projektek támogatásával kíván hozzájárulni a térség energiabiztonságához - áll a tárca közleményében.