Csongor napja van. | 2024.04.16

Az ideiglenes kormányfő igyekezett megnyugtatni az üzleti szférát

2015-11-05 12:57:46

 

Románia csütörtökön kinevezett ideiglenes kormányfője első sajtónyilatkozatában igyekezett megnyugtatni az üzleti szférát. Sorin Cimpeanu azt ígérte, hogy az általa vezetett - ügyvivői hatáskörrel tisztségben maradt - kormány különös figyelmet fordít a gazdasági egyensúly megőrzésére és tartózkodni fog minden olyan lépéstől, amely alááshatja az országba vetett bizalmat.

    Az ideiglenes miniszterelnök rámutatott, hogy a kormány az átmeneti időszakban nem hozhat sürgősségi rendeletet, és nem terjeszthet törvénytervezeteket a parlament elé, de ettől függetlenül folytatni fogják a jövő évi költségvetési törvény "technikai" előkészítését, hiszen ettől függ az állami beruházások finanszírozása, a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak folyósítása.
    A román törvények szerint a költségvetéstervezetet a kormánynak október 15-ig kellett volna a parlament elé terjesztenie. Az alkotmány szerint legfeljebb 45 napig lehet ügyvivő kormánya az országnak.
    A román hírügynökségek csütörtökön számoltak be arról, hogy Európai Bizottság szerint idén 3,5, jövőre pedig 4,1 százalékkal fog növekedni a román GDP az adócsökkentés fogyasztásnövelő hatása miatt, ugyanakkor ezek az intézkedések a költségvetési hiányt is növelni fogják. Az EB azonban - amely tavasszal még a folyó évre 1,6 százalékos, 2016-ra pedig 3,5 százalékos deficitet valószínűsített - őszi előrejelzésében kevésbé volt borúlátó, és arra számít, hogy idén 1,2 százalékos, jövőre pedig 2,8 százalékos lesz a román költségvetési hiány.
    A lej árfolyama nem reagált idegesen Victor Ponta lemondására: míg kedden 4,432 lejbe került egy euró, a miniszterelnök lemondásának napján és csütörtökön is 4,446 lejes euró-árfolyamot közölt a román jegybank.
    Sorin Cimpeanu oktatásügyi minisztert nevezte ki csütörtökön Románia ideiglenes miniszterelnökévé Klaus Iohannis államfő, miután felmentette tisztségéből a hivataláról szerdán lemondott Victor Pontát.
    A román alkotmány szerint Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártokkal folytatandó konzultáció után fogja megnevezni miniszterelnök-jelöltjét, akinek tíz napon belül kell az új kormány beiktatása érdekében bizalmi szavazásra a parlament elé járulnia. Ha hatvan nap alatt a parlament két kormányalakítási kísérletet is elutasít, az államfő feloszlatja a parlamentet, és előre hozott választásokat ír ki.