Csongor napja van. | 2024.04.16

Erste: a forintosítás a veszteség mellett is erősítette a pénzügyi rendszert

2015-11-05 12:46:35

 

A jelzáloghitelek forintosítása okozta a bankrendszer múlt évi 483 milliárd forintos veszteségének jelentős részét, de egyúttal erősítette is a pénzügyi rendszert - mondta Jelasity Radovan, az Erste Bank Hungary vezérigazgatója csütörtökön a kecskeméti lízingkonferencián.

    A bankrendszer erősödését a portfólió javulása okozta, de erősödött az MNB szabályozó szerepe is - mondta. A forintosítás pozitív hatásai között említette a lakosság vásárlóerejének növekedését is.
    Az Erste 270 ezer jelzáloghitel szerződése forintosításán 100 milliárd forintot, az autóhitelek forintosításán 1,5 milliárd forintot veszített a vezérigazgató ismertetése szerint.
    A költséghatékonyság miatt hosszabb távon öt-hat nagy bank marad Magyarországon - vélte Katona Ildikó,az MKB Bank üzleti vezérigazgató-helyettese.
    Lengyel István, a Banking Association for Central and Eastern Europe főtitkára úgy vélte, ha ez megvalósul, akkor a banki kockázat is szűkebb körben terül szét, ami nem biztos, hogy előnyös.
    Katona Ildikó kitért arra is, hogy a bankok hitelállománya ma 30 százalékkal kisebb, mint volt 2008-ban, különösen érvényes ez a lakáshitelekre, amelyek viszont feltételei lennének a lakásépítés fellendülésének.
    Oláh Márton, az FHB Bank vezérigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy a 5783 milliárd forint lakossági hitelből 944 milliárd a 90 napon túli törlesztési késedelemben lévő kölcsönök nagysága. Megjegyezte, hogy a forintosítás nem csökkentette a rossz hitelek arányát, ami a március végi 15,6 százalékról június végére 16,3 százalékra nőtt.