Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brit külügyminiszter: "jelentős valószínűséggel" pokolgép okozta az orosz repülőgép katasztrófáját

2015-11-05 07:00:53

 

A brit külügyminiszter szerint "jelentős a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezet okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját.

 

    A brit kormány szerda éjjel bejelentette, hogy teljesen leállítja a légiforgalmat Nagy-Britannia és az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőközpont repülőtere között. A szombaton lezuhant orosz repülőgép is erről repülőtérről szállt fel.
    A brit külügyminisztérium módosította utazási útmutatóját is, felszólítva a brit állampolgárokat arra, hogy a legszükségesebb eseteket leszámítva ne látogassanak Sarm-es-Sejkbe.
    Philip Hammond külügyminiszter a BBC-nek adott szerda éjjeli nyilatkozatában kijelentette: a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) este áttekintette a rendelkezésére álló összes információt, és ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az orosz Airbus katasztrófáját "jelentős eséllyel" robbanószerkezet okozta, amely a repülőgép fedélzetén lépett működésbe.
    A brit külügyminiszter nem részletezte, hogy London pontosan milyen információk alapján vonta le ezt a következtetést.
    Nem sokkal korábban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője is azt mondta, hogy a brit kormány szerint az orosz repülőgép lezuhanásának lehetséges okai között "igencsak elképzelhető" egy robbanószerkezet detonációja.
    Hammond külügyminiszter szerdai éjjeli nyilatkozatában kijelentette, hogy brit repülésbiztonsági szakértők megvizsgálták Sarm-es-Sejk repülőterének biztonsági helyzetét, és a kormány ennek alapján döntött "nagy sajnálkozással, nagyon nem szívesen" a brit állampolgárok sarm-es-sejki utazásaira vonatkozó útmutatás módosításáról. 
    Hammond hozzátette: mostantól nem indulnak Nagy-Britanniából utasszállító repülőgépek az egyiptomi üdülőhelyre.
    A brit kormány néhány órával korábban bejelentette, hogy a Sarm-es-Sejkből Nagy-Britanniába induló járatokat is "késlelteti" a repülőtér biztonsági helyzetének felülvizsgálata idejére.
    Hammond szerint a Sarm-es-Sejkben tartózkodó briteket a brit kormány az egyiptomi hatóságokkal és a légitársaságokkal együttműködésben hazaszállítja.
    Becslések szerint jelenleg hozzávetőleg kétezer brit turista tartózkodhat Sarm-es-Sejk térségében.
    A brit külügyminiszter elnézést kért a brit turistáktól. Közölte: tudja azt is, hogy mindez "milyen óriási" hatással lesz az egyiptomi gazdaságra. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány a brit állampolgárok biztonságát minden egyéb megfontolás elé helyezi, "érje ezért bármilyen kritika".
    Az első, igen éles kritika az egyiptomi külügyminiszter részéről érte a brit kormányt.
    Számeh Sukri a BBC-nek nyilatkozva "elsietettnek és megalapozatlannak" nevezte London szerdán bejelentett intézkedéseit, amelyeket szerinte az eddigi vizsgálatok nem támasztanak alá. Sukri szerint a brit lépéseknek katasztrofális hatásai lesznek az egyiptomi turizmusra.