Gedeon napja van. | 2024.03.28

Virágzik a "szenvedés virága" a Nyíregyházi Állatparkban

2015-11-04 14:46:20

 

A novemberi időjárás ellenére kivirágzott a golgotavirág (Passiflora violacea) a Nyíregyházi Állatparkban.

    A lila színű, rövid ideig virágzó növény színpompás virágfüggönyét az állatpark Zöld Piramisának felső szintjein tekinthetik meg a látogatók - közölte honlapján az intézmény szerdán.
    A növény felfedezésének története a 16. századba nyúlik vissza, amikor spanyol hittérítők járták Amerika indiánok lakta trópusi őserdeit, hogy keresztény hitre térítsék az őslakosságot. Latin neve, amelyben a passio a szenvedést, a flor pedig a virágot jelöli, a 17. század elejéről ered: a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetével, így ettől kezdve a golgotavirágot Jézus keresztre feszítésének szimbólumaként a szenvedés virágjának is nevezik.
    A virág három bibeszála a Jézust a kereszthez szegező három szöget, a bibéje az ecettel átitatott szivacsot, a nyeles magháza a kelyhet, amit ki kellett innia, az öt portok az öt sebhelyet, a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövisét, a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegyét, a kacs pedig a korbácsot jelképezi. Egy másik, spanyol szerzetesektől eredő értelmezés szerint a tíz sziromlevél a tíz apostolt, a szív alakú magjai pedig a szerető szívet jelentik.
    A májustól szeptemberig virágzó golgotavirágnak 430 alfaja van, többségük Dél-Amerika trópusi esőerdeiben honos.