Emma napja van. | 2024.04.19

Kambodzsában tárgyalt Kövér László a keleti nyitás politikájának részeként

2015-11-04 09:06:05

 

Magyarország érdekelt a Kambodzsával való együttműködés megújításában, és a keleti nyitás politikájával összhangban kész újabb tartalommal megtölteni a két ország kapcsolatrendszerét - hangsúlyozta Kövér László házelnök délkelet-ázsiai hivatalos látogatásának első állomásán, a kambodzsai fővárosban, ahol az ország vezető politikusaival tárgyalt.

 

    Az Országgyűlés elnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint Heng Szamrinnel, a Kambodzsai Királyság nemzetgyűlésének elnökével, Szai Chummal, a szenátus elnökével, valamint Hun Sen miniszterelnökkel folytatott kétoldalú megbeszélést Phnompenben, ahol előzőleg katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el a Függetlenség Emlékművénél. Kövér László személyében először látogatott magyar házelnök a délkelet-ázsiai országba.
    Az Országgyűlés elnöke a kambodzsai nemzetgyűlés elnökével tartott találkozón hangsúlyozta, hogy Magyarország történelmi viszontagságain felülemelkedő, gazdaságilag dinamikusan fejlődő, jogrendszerét fokozatosan modernizáló, baráti országként tekint Kambodzsára. Leszögezte, hogy Magyarország tovább szándékozik erősíteni a két ország parlamenti kapcsolatait, s - mint emlékeztetett - az Országgyűlésben ennek a törekvésnek a szellemében alakult újjá a 2014-es választásokat követően a Délkelet-ázsiai Baráti Tagozat. Hozzátette: a törvényhozói kapcsolatok megújulásával párhuzamosan szükségessé válik a gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítése is, így Magyarország a kétoldalú kereskedelmi forgalom növelése érdekében egy Nemzeti Kereskedőház megnyitását tervezi a délkelet-ázsiai országban.
    A kambodzsai nemzetgyűlés elnökének szavai szerint a magyar házelnöki küldöttség mostani látogatása tovább fogja erősíteni a két ország parlamentje közötti kapcsolatot, amelyet eddig is a barátság, a szolidaritás és a jó együttműködés jellemzett. Heng Szamrin elmondta, hogy a kambodzsai nép ma is szimpatizál Magyarországgal, és nagyra becsüli a múltban nyújtott támogatását, ezen belül azt, hogy bekapcsolódott a polgárháborút lezáró ENSZ-misszióba, amelynek keretében mintegy 130 fős rendőri és közigazgatási kontingenssel vett részt a béketeremtésben. A kambodzsai politikus ismertette hazájának az elmúlt években felmutatott gazdasági fejlődését, a tárgyaló felek pedig egyetértettek abban, hogy a jövőben a kereskedelem, a turizmus, az oktatás és a mezőgazdaság területén rejlő lehetőségek kihasználása révén fejlődhetnek tovább a kétoldalú kapcsolatok.
    Kövér László megbeszélést folytatott Hun Sen kormányfővel is, akivel egyetértett a két ország közötti gazdasági együttműködés erősítésének szükségességében. A közlemény szerint ezt a célt szolgálja a tervezett Nemzeti Kereskedőház közeljövőben várható megnyitása és a beruházásvédelmi megállapodás véglegesítése is. A kambodzsai miniszterelnök a tárgyaláson elismeréssel szólt a magyar ösztöndíjprogramról, és üdvözölte, hogy a Stipendium Hungaricum keretében Magyarország 15 kambodzsai egyetemi hallgatónak kínált fel állami ösztöndíjat.
    Kövér László Laoszban folytatja délkelet-ázsiai hivatalos látogatását.