Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kína nagyobb kockázat, mint a Fed-kamatemelés

2015-11-03 19:20:46

 A legújabb londoni felmérés szerint a globális intézményi befektetői közösség jóval aggasztóbbnak tartja a kínai gazdaság lassulásából eredő kockázatokat, mint az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve várható monetáris szigorításának világgazdasági hatásait.

    A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays kedden ismertetett negyedik negyedéves felmérésében kimutatta, hogy a globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők 36 százaléka tartja a következő tizenkét hónap fő kockázatának a kínai gazdaság megtorpanását. 
    A Fed széles körben várt kamatemelésének globális hatásait ugyanakkor a Barclays vizsgálatába bevont 651 befektetési társaság 7 százaléka nevezte meg elsődleges piaci kockázatforrásként a következő egy évre.
    Ez utóbbi arány a Barclays visszatekintő kimutatása szerint kétévi mélypont. A két évvel ezelőtti azonos negyedévben elvégzett felmérés részvevőinek 40 százaléka tartotta a Federal Reserve monetáris szigorítását a legfőbb piaci kockázatnak.
    Arra a kérdésre, hogy a világgazdaság legnagyobb erőközpontjai közül hol várható a legnagyobb eséllyel negatív növekedési meglepetés, a kedden ismertetett Barclays-felmérés részvevőinek relatív többsége - 35 százalék - szintén Kínát jelölte meg.
    A legtöbben - 45 százaléknyian - alapeseti előrejelzésként 6-6,5 százalékos növekedéssel számolnak a kínai gazdaságban a következő egy évben, de egy szignifikáns kisebbség - a válaszadók csaknem 25 százaléka - 5-6 százalékos, a vizsgálatba bevont intézményi befektetők 5 százaléka pedig 5 százaléknál is lassabb kínai GDP-bővülést valószínűsített.
    A kínai gazdaság megtorpanásának globális kockázataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.
    A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő legutóbbi negyedéves globális kockázati forgatókönyvcsokrában szintén a kínai gazdaság esetleges kemény landolása szerepelt az első helyen a figyelembe vett fő globális kockázatok között.
    A Fitch e sokkhelyzeti forgatókönyve azt a lehetőséget modellezte, hogy a reálgazdasági hitelellátás megroppanása nyomán összeomlásszerűen zuhanni kezdene a beruházások értéke a kínai állami és a magánszektorban egyaránt, és ennek következtében a kínai gazdaság jövőre mindössze 2,7 százalékkal, 2017-ben 3,6 százalékkal növekedne.
    A szimulációs forgatókönyv szerint ennek súlyos globális növekedési járványhatása lenne, tekintettel arra, hogy a kínai gazdaság súlya - nominális dollárértéken számolva - tavaly már 14 százalék volt a globális GDP-értéken belül.
    A Fitch számításai szerint ha a kínai növekedésre kidolgozott sokkhelyzeti forgatókönyv megvalósul, az Japánban 2016-ban és 2017-ben is egész éves recessziót okozna, 1 százalékos, illetve 0,9 százalékos GDP-visszaeséssel. Ez a Fitch alapeseti előrejelzésénél 2,4, illetve 3,6 százalékponttal rosszabb japán teljesítményt jelentene. Az amerikai gazdaság 1,6, illetve 1,7 százalékkal növekedne 2016-ban és 2017-ben, 0,9, illetve 1,5 százalékponttal elmaradva a Fitch Ratings alapeseti előrejelzésében szereplő ütemtől.