Csongor napja van. | 2024.04.16

Gazdaság-jegybank MNB-hitelprogram - Nagy Márton: az aktívan hitelező bankok kapjanak bankadócsökkentést

2015-11-03 17:50:28

 

A jegybank álláspontja, hogy a növekedéstámogató program (ntp) keretében aktív hitelezést folytató bankok kapjanak bankadócsökkentést, a passzív bankok pedig, amelyek nem növelik a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtott hitelállományukat, ne részesüljenek ebben - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden Budapesten, az ntp bemutatásakor.

    Jelezte: nem írnák elő, hogy mekkora kkv-hitelállomány- növekedést kell vállalniuk a bankoknak, nem a vállalás mértéke számít, hanem az iránya. Azok a bankok, amelyek nem vállalják a kkv-hitelállományuk növelését, nem járulnak hozzá a hazai össztermék (GDP) növeléséhez - jelentette ki.     Az MNB alelnöke rámutatott, hogy a jegybank önfinanszírozási programjában meglévő kamatcsere-lehetőségnél az ntp piaci hitelprogramja (php) előnyösebb feltételeket ajánl a bankoknak. A preferenciális árazás ebben az esetben "értelemszerűen nagyobb lesz" a bankok hitelezési aktivitása növelése érdekében.
    Elmondása szerint a jegybank célja, hogy azt a pénzt, ami egy banknak az eszközoldalán jegybanki betétben van, tegye át kkv-hitelbe, ehhez a jegybank "elég jelentős" ösztönzőt ad. Ha pedig erre nem képes hitelkeresleti okokból, akkor legalább az állampapírt válassza - tette hozzá.     Az MNB kedden bejelentette: 2016 januárjában elindítja a növekedéstámogató programot (ntp), ami a bankok piaci hitelezéshez visszatérését segíti elő a növekedési hitelprogram (nhp) fokozatos kivezetésével és az új piaci hitelprogram (php) meghirdetésével.
    A programok eredményeképpen a vállalati, illetve a megcélzott kkv-hitelállomány 2016-ban 250-400 milliárd forinttal emelkedhet, ami 5-10 százalékos éves hiteldinamikának felel meg.