Béla napja van. | 2024.04.23

Országgyűlés-jogalkotás OGY - Krónika 9. rész (vadgazdálkodás, halgazdálkodás)

2015-11-03 14:48:35

 

A Jobbik és az LMP is több előremutató változtatást lát a vadgazdálkodási törvény módosítására tett kormányzati előterjesztésben, ugyanakkor természetvédelmi aggályokat is felvetettek. A vadgazdálkodási törvény vitája után a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítását vitatták meg a képviselők.

    
    Vadgazdálkodás

    A Jobbik több módosítással is egyetért, de számos kérdés megoldását hiányolja
    Magyar Zoltán, a Jobbik vezérszónoka felszólalásában üdvözölte a tájegységi fővadász posztjának tervezett bevezetését, és a háromezer hektáros vadászterületet is optimális méretűnek nevezte. Hozzátette, már öt év várták, hogy a kormány a parlament elé terjessze a vadgazdálkodási törvény módosítását.
    A jobbikos politikus ugyanakkor sérelmezte, hogy az indítvány nem próbálja orvosolni az apróvadak számának radikális csökkenését.
    Hiányolta továbbá, hogy nem elég hangsúlyos a vadásztársaságok és a természetvédelmi szervek együttműködésének kérdése.
    Magyar Zoltán közölte: módosító indítványokat nyújtanak be a javaslathoz, és remélik, a kormány konstruktívan áll majd hozzájuk.
    Frakciótársa, Egyed Zsolt is a fővadászposzt létrehozását dicsérte, mert az szerinte megoldást jelenthet az orvvadászatra.
    Az LMP szintén egyetért több kérdésben is, de természetvédelmi aggályai vannak
    Sallai R. Benedek, az LMP vezérszónoka elsőként azt firtatta a kormány képviselőjénél, hogy kétharmados törvényről van-e szó.
    A politikus - mint azt elmondta - a vadgazdálkodás és a természetvédelem összhangjának fontosságával egyetért, de az szerinte alkotmányosan aggályos, hogy természetvédelmi jogokat korlátoznának a természetvédelmi hatóságok vadgazdálkodási kérdésekben való részvételének csökkentésével.
    Az LMP-s képviselő ugyanakkor a pozitívumok között említette a trófeabírálati rendszer tervezett rehabilitációját, amely szerinte hozzájárulhat a vadászati tevékenység javulásához.
    Ő is üdvözölte a tájegységi fővadász intézményének megjelenését, de aggályai vannak az általa lefolytatott eljárásokkal kapcsolatban. Sallai R. Benedek összegzése szerint a módosítási javaslatban inkább a "sportvadászlobbi" érvényesült, semmint a vadgazdálkodási szempont.
    Későbbi felszólalásában a vadátjárókkal kapcsolatos szabályozást hiányolta, tekintettel arra, hogy a miniszterelnök szinte minden megyeszékhelyre beígérte a gyorsforgalmi utat.
    Jelezte azt is, sok törekvéssel egyetértenek, de néhányat nehezebben tudnak megemészteni, mint a természetvédelem érdekeit sértő szabályok.
    Varju László szerint a javaslat nem felel meg a céljának
    
    Varju László, a DK színeiben politizáló független képviselő azzal egyetért, hogy a hazai vadgazdálkodási struktúra idejétmúlt, ezért változtatni kell, de szerinte a benyújtott törvényjavaslat nem felel meg a céljainak. Szakmailag például nem tartja alátámasztottnak a húszéves üzemtervi időszakot, és a tájegységi lehatárolás kereteit is hiányolta.
    
    MSZP: szakmailag jó pár indokolható módosítást tartalmaz a javaslat

    Az ismételten felszólaló Legény Zsolt (MSZP) szerint szakmailag jó pár indokolható módosítást tartalmaz a javaslat. Üdvözölte, hogy emelik a vadgazdálkodási, vadvédelmi bírságot, pozitívnak nevezte, hogy visszahozzák az eltiltás lehetőségét, ha valaki nem kilőhető vadat ejt ki.
    Problémásnak tartotta ugyanakkor, hogy a vadkártűrési kötelezettséget 5-ről 10 százalékra emelik. Ezzel szerinte a gazdálkodók kára a duplájára emelkedik. Jelezte, hogy ezzel kapcsolatban módosító indítványuk lesz.
    Az elnöklő Hiller István az általános vitát lezárta.

    Zárszó
    
    Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára zárszavában azon véleményének adott hangot, hogy a javaslat semmilyen módon nem kedvez a nagyobb gazdálkodóknak, azokat a korlátokat törlik el, amelyek a legkisebb tulajdonosokat kizárták a döntésből.
    Közölte azt is, a fővadásznak semmilyen hatósági feladata sem lesz. A fővadászi posztra eséllyel pályázót úgy írta le, hogy hozzáértő becsületes magyar vadászember legyen, akinek van felsőfokú végzettsége, ismeri a tájegységet, tudja mi az, hogy vadgazdálkodás.
    Értékelése szerint a becsületes vadászoknak kedvez a törvényjavaslat. Elmondta, hogy nyitottak minden módosító indítvány felé.

    Halgazdálkodási törvény

    A horgászok szeretnék a sorsukat a kezükbe venni - mondta az előterjesztő Szűcs Lajos (Fidesz) a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosításáról. Fontosnak nevezte, hogy a lejáró halgazdálkodási tervek, engedélyek után kijelölés útján horgászati kezelésbe lehessen adni a vizeket. Ha a parlament megadja a felhatalmazást, komoly munka kezdődhet - tette hozzá.
    Kitért arra, hogy mivel állami vagyonkörbe tartozó jog átadásáról van szó, kétharmados többség szükséges az elfogadáshoz, azonban bízik benne, hogy a képviselők megértik, hogy a saját kezelésbe adás komoly társadalmi érdekeket elégít ki.
    A halgazdálodási kérdésekért a Magyar Országos Horgász Szövetség és a horgászok viselik a felelősséget, egységes kezelésbe kerülhet egyebek mellett a vizsgáztatás és a fogási naplók kiadása.
    Szűcs Lajos tájékoztatása szerint a javaslat a vizek 80 százalékát érinti, az átadás feltételeit rendeletben rögzíthetik.
    Kitért arra is, hogy noha a kereskedelmi célú halászat megszűnt, állományszabályozásra, kutatási célú vagy hagyományőrző halászatra a továbbiakban is szükség van.