Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szabó László: az etanol fontos az energiaforrások diverzifikálásában

2015-11-03 11:11:11

 

Az etanol fontos szerepet játszik az energiaforrások diverzifikálásában - hívta fel a figyelmet Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden, Budapesten a 18. nemzetközi Etanol és Bioüzemanyag Konferencián.

 

    Kiemelte: Magyarország méretéhez képest jelentős mennyiségű etanolt állít elő, az európai össztermelés 14 százalékát. Hozzátette, hogy a bioetanol és bioüzemanyagok előállítása a hazai össztermék (GDP) 0,7-0,8 százalékát adja.       Az Európában előállított etanol a fosszilis üzemanyagokhoz képest 61 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát a levegőbe, jelentősen hozzájárulva ezzel az Európai Unió által kitűzött fenntartható fejlődési célok eléréséhez - emelte ki az államtitkár.     Felidézte: egy éve bővítette üzemét Kelet-Közép-Európa legnagyobb etanolgyártója, a Pannonia Ethanol Zrt., amely évente 450 millió liter etanolt állít elő, genetikailag módosított organizmus (GMO) mentes magyar takarmányból. Kitért arra, hogy a magyar mezőgazdaság GMO-mentesen tartása az egyik legfontosabb célkitűzése a magyar kormánynak az Európai Unióval, valamint az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) tárgyalása során.     Szabó László felhívta a figyelmet arra is, mivel Magyarország egyre inkább a sok hulladékot termelő autó- valamint gumigyártási központtá kezd válni a régióban, a kormány nagy figyelmet szentel az újrahasznosításnak.
    Az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarországon számos fóruma van a biogazdasággal kapcsolatos iparági együttműködéseknek, egyebek mellett említette a Magyar Biotechnológiai Szövetséget, a Magyar Bioetanol Szövetséget és a Magyar Biogáz Egyesületet.     A hármonapos iparági konferenciát az F.O. Licht árukereskedelmi elemző cég rendezi, a világ etanol és bioüzemanyag előállításban vezető vállalatainak és szakmai szövetségeinek részvételével.