Auguszta napja van. | 2024.03.29

Terrorakcióra készülő feltételezett dzsihadistákat fogtak el Madridban

2015-11-03 11:08:35

 

Elfogtak három marokkói férfit kedd hajnalban Madridban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet nevében terrorcselekményt készültek elkövetni Spanyolországban - közölte a spanyol rendőrség.

 

    Mindhármuknak spanyol irataik voltak, és régóta éltek a fővárosban. A hatóságok figyelték őket, telefonbeszélgetések és internetes üzenetváltások utaltak arra, hogy terrorakciót készítenek elő, amelyet bármelyik pillanatban végrehajthatnak. A hatóságok nem közölték, hogy pontosan milyen merényletre készültek.
    Jorge Fernández Díaz belügyminiszter a Cadena Ser rádió reggeli műsorában hangsúlyozta: a rendőrök az esetek többségében eddig toborzóhálózatokat számoltak fel, és az őrizetbe vettek az IÁ propagandáját terjesztették vagy segítettek megszervezni a beszervezett személyek utazását Szíriába vagy Irakba, az Iszlám Állam által ellenőrzött területekre. Ezzel szemben a most letartóztatott férfiak terrorcselekményre készültek, és ez "minőségi ugrás" - jegyezte meg.
    A miniszter szerint ez indokolja, hogy továbbra is fenntartsák azt a terrorkészültségi fokozatot, amelyet június végén, a Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban végrehajtott merényletek miatt rendeltek el. 
    Az európai országok közül Spanyolországban zajlik a legtöbb rendőrakció a feltételezett dzsihadistákkal szemben, idén már több mint 80 embert tartóztattak le az IÁ-val folytatott együttműködés gyanújával.
    A spanyol belügyminisztérium adatai szerint a toborzóhálózatok révén eddig 126-an utaztak a konfliktusövezetbe, hogy harcoljanak a dzsihadisták oldalán.