Andrea napja van. | 2024.04.18

OGY - Krónika 5. rész (határozathozatalok)

2015-11-03 10:07:13

 

A magyar szórvány napjáról, valamint az NMHH tavalyi zárszámadásáról és jövő évi költségvetéséről is döntött kedden az Országgyűlés. 

 

    
    Módosították a földgázellátásról szóló törvényt
    
    Az Országgyűlés - 136 igen és 38 nem szavazattal - módosította a földgázellátási törvényt, amellyel egy olyan adatgyűjtő és adatfeldolgozó, továbbá elosztórendszeri elszámolási feladatok ellátásában közreműködő rendszer jön létre, amely átláthatóvá és ellenőrizhetővé teszi az elosztói elszámolások rendjét.
    A törvény indoklása szerint a földgáz-elosztórendszeri elszámolások alapját képező mennyiségi felosztást egy független, piaci érdekektől mentes központi adatgyűjtő és feldolgozó rendszert működtető engedélyes végzi majd, ezáltal biztosítva a diszkriminációmentes, transzparens és reprodukálható elszámolást, valamint a profilalapú elszámolási rendszer működésből fakadó korrekciós elszámolási eljárást.
    Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára az általános vita kezdetén elmondta: a lakossági ügyfelek és a legtöbb kis- és közepes vállalkozás gázfogyasztásának mérése nem napi szintű, hanem egy statisztikai modell alapján becslés készül a felhasználók várható földgázfogyasztásáról. Hozzátette: az eddig gyakorlat szerint az elosztótársaságok a becsült és a tényleges fogyasztás közötti, úgynevezett korrekciós számításokat és az ahhoz kapcsolódó pénzügyi elszámolásokat a kereskedő által nem ellenőrizhető módon vagy egyáltalán nem is végezik, holott ez a törvény értelmében kötelezettségük lenne.
    
    November 15. a magyar szórvány napja
    
    A magyar szórvány napjává nyilvánították a képviselők november 15-ét kedden, az erről szóló fideszes és kereszténydemokrata határozati javaslatot 168 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el. 
    Az Országgyűlés a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve nyilvánította e napot, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját, a magyar szórvány napjává.
    A parlament felhívja az intézményeket, szervezeteket, és egyúttal felkéri a polgárokat, hogy a nemzet szerves részét alkotó szórvány magyarság támogatásának egy kiemelt napot szenteljenek, és idén november 15-től kezdve ezt a napot közösen, méltó keretek között ünnepeljék meg.
    
    Elfogadták az NMHH tavalyi zárszámadását

    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) múlt évi bevétele 27 milliárd 74 millió forint volt, míg a kiadása 25 milliárd 380 millió - derül ki a hatóság tavalyi évi zárszámadásából, amelyet 112 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadott el a Ház. 
    A korábbi évek felhalmozott tartalékaival együtt a teljes tartalék 38,2 milliárd forint.
    A hatóság legnagyobb bevételei közül az államháztartástól származó bevétele 2,3 milliárd forint volt, közhatalmi bevételei több mint 18,5 milliárd forintot tettek ki, működési bevétele meghaladta a 6 milliárd forintot.  
    Az NMHH általános működési kiadása több mint 17 milliárd forint volt, ebből 5,7 milliárdot tettek ki a személyi juttatások. Az egyéb működési célú kiadások mintegy 6,2 milliárd forintot tettek ki, a felhalmozási célú kiadások meghaladták az 1,8 milliárd forintot.
    A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 85 milliárd forintos bevételéből a legnagyobb összeget,  60 milliárd forintot fő tevékenységére költötte.

    Az Országgyűlés elfogadta az NMHH jövő évi költségvetését 

    A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) működésére az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal kevesebb, 77,7 milliárd forint, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságéra (NMHH) 32,3 milliárd áll rendelkezésre jövőre, míg a médiatanácshoz 481 millió forint kerül.    
    Az NMHH 2016-os költségvetését 112 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés. 
    Az MTVA közszolgálati hozzájárulásként 69,9 milliárd forintot kap jövőre, ami az idei előirányzatnál mintegy 700 millió forinttal alacsonyabb, míg médiaszolgáltatási díjakból több mint 1 milliárd forintos bevétele várható. 
    Kiadásai között a legnagyobb tételt a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenysége tesz ki, 68,4 milliárd forintot, az idei 61,4 milliárd után, míg az MTVA összesen 2,6 milliárdot továbbutal a médiatanácsnak és annak hivatalának, valamint a Közszolgálati Közalapítványnak. Az MTVA jövő évi kiadásai között már nem szerepel a 6,2 milliárd forintos törlesztés, mivel a hitelt az állam átvállalja. 

    Hatvanmilliárd forintot visszapótoltak a büdzsé rendkívüli tartalékába

    Az Országgyűlés a növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot visszapótolt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretébe, hogy az év hátralévő részében is kezelhetők maradjanak a váratlan események. A változtatással a kormány egyúttal átvállalta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47 milliárd forintos adósságállományát.
    A képviselők 112 igen szavazattal, 9 nem ellenében és 26 tartózkodás mellett járultak hozzá a 2015-ös büdzsé átírásához.
    A költségvetési bizottság egy módosító indítványa 25 milliárd forint többlettámogatást biztosított a Modern Városok Programra, a megyei jogú városokat érintő fejlesztések előkészítésére, illetve idén megvalósuló beruházásainak finanszírozására. 
    A büdzsé módosításában a kiadási és bevételi főösszegek azonos mértékben változnak, vagyis nullszaldósak, így sem a pénzforgalmi, sem az uniós módszertan szerinti hiányt nem változtatják.