Andrea napja van. | 2024.04.18

Autizmusról szóló ismeretterjesztő kötet nyerte a brit Samuel Johnson-díjat

2015-11-03 09:39:31

 

Steve Silberman amerikai tudományos újságíró kapta Londonban a 20 ezer fonttal (8,7 millió forinttal) járó brit Samuel Johnson-díjat az autizmusról szóló nem fikciós könyvéért.

 

    A zsűri indoklása szerint a Neurotribes: The Legacy of Autism and How to Think Smarter About People Who Think Differently (Neurontörzsek: az autizmus öröksége - hogy gondolkodjunk bölcsebben azokról, akik másképp gondolkodnak) című könyv az újságírói munka és tudományos kutatás igazi erőpróbája. A díj 17 éves történetében Silberman könyve az első, amely népszerű ismeretterjesztő műként kapta meg az elismerést.
    A díj öt döntőse között szerepelt még Jonathan Bate életrajza, a Ted Hughes: The Unauthorised Life (Ted Hughes: a jogosulatlan élet) és Robert Macfarlane munkája, a Landmarks (Mérföldkövek) - számolt be róla kedden a BBC News.
    Anne Applebaum történész, a díjat odaítélő testület elnöke dicsérte Silberman "együttérző újságírói hozzáállását" és kiemelte, hogy a szerző olyan történeteket és anekdotákat használt fel, amelyek révén szélesebb közönség számára tett érthetővé ezt az összetett orvosi témát.
    A San Franciscóban élő amerikai szerző a Wired és más folyóiratok - köztük a New Yorker, az MIT Technology Review, valamint a Nature és a Salon - számára írt tudományos cikkeket az elmúlt 20 évben.
    Applebaum szerint azért fontos munka a Neurotribes, mert Silberman magukat erősen tartó előítéletekkel számol le, rávezeti az olvasót, hogy ne húzzon erős határvonalat az általában "normálisnak" és "abnormálisnak" vélt dolgok közé, és emlékeztet bennünket arra, hogy a másként működő emberi agy is mennyi mindenben képes hozzájárulni a világunkhoz.
    A Samuel Johnson-díjat tavaly Helen Macdonald H is for Hawk című önéletrajzi ihletésű, solymászatról szóló memoárkötete nyerte, ami szintén szokatlannak számított a díj történetében, mivel az 1999-ben alapított elismerést rendszerint történelmi vagy életrajzi könyveknek ítélik oda.
    A 18. századi lexikonszerzőről és esszéistáról elnevezett díj az angol nyelven megjelent - bármely országból származó - könyveket jutalmazza politikai, történelmi, tudományos, sport, utazás, életrajzi, önéletrajzi és művészeti témában.
http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-34699414