Gedeon napja van. | 2024.03.28

Harmincegyre emelkedett az áldozatok száma, eljárás indult a klub tulajdonosai ellen

2015-11-02 16:57:06

 

 A péntek esti bukaresti tűzvész újabb sebesültje halt bele sérüléseibe, ezzel hétfő estig harmincegyre emelkedett a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia halálos áldozatainak száma.

 

    Ezt Gabriel Oprea, a belügyi tárcát is vezető miniszterelnök-helyettes jelentette be. A Mediafax hírügynökség szerint az utolsó olyan sebesültről van szó, akinek nem sikerült megállapítani a személyazonosságát.
    A legfőbb ügyészség időközben gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított bűnvádi eljárást a bukaresti szórakozóhely tulajdonosai ellen. A Colectiv klub három részvényesét hétfőn rendőrök hozták kihallgatásra a vádhatóság épületébe: érkezéskor egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni az épület előtt várakozó újságíróknak.
    Pénteken tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, öten pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 136 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük csaknem 30-nak az állapota életveszélyes.
    Az ügyet az áldozatok nagy számárára hivatkozva vette át a legfőbb ügyészség a bukaresti kerületi vádhatóságtól. Tiberiu Nitu legfőbb ügyész szombaton azt mondta: a tragédia súlyosságára való tekintettel minősített emberölés gyanújával indít vizsgálatot ismeretlen tettes ellen. Az előre kitervelt emberölésért akár 25 éves börtönbüntetés is kiszabható. Mivel azonban a klub tulajdonosai esetében nem feltételezhető a szándékosság, őket gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amit egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnek.
    Bár a holttestek nagy részét már átadták a családoknak, az igazságügyi orvostani intézet még nem adott ki jelentést arról, mi okozta az egyes áldozatok halálát. Az egyik boncolóorvos hétfőn azt közölte az Agerpres hírügynökséggel, egyelőre annyi bizonyosodott be, hogy a tragédia áldozatai a belélegzett füsttől és mérgező gázoktól szenvedtek mérgezést. A román hírtelevíziók által megszólaltatott szakértők szerint a klub hangszigetelésénél használt szivacs rendkívül mérgező, hidrogén-cianidot tartalmazó füsttel töltötte meg a helyiséget, amikor elégett.
    Szombaton Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. A román előírások szerint egy ekkora (több mint 400 négyzetméteres) teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés - feltehetően takarékossági okokból - gyúlékony anyagból készült.
    Médiajelentések szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.