Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megérkezett a GVH-hoz a TV2 megvásárlásával kapcsolatos második beadvány is

2015-11-02 16:55:24

 

Megérkezett a Megapolis Media Zrt. fúziós eljárási kérelme is a TV2 megvásárlása kapcsán a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) hétfő délután, a kérelem a versenyhivatal honlapján olvasható.

 

    Az összefoglaló szerint a Megapolis Media Zrt. 2015. október 13-án - egy korábbi megállapodás szerint - megvásárolta CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. 100 százalékos üzletrészét, amellyel a versenytörvénybe foglaltak szerinti irányítási jogot szerzett a TV2 Media Group Holdings Kft. és ezáltal a TV2 országos kereskedelmi televíziós csatornát üzemeltető vállalkozások felett. A CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. 2015. október 15-én, a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét - kapcsolódó tranzakció keretében - a Megapolis Media Zrt.-re ruházta át, ugyanazon a napon kelt, együttes adásvétel keretében. Ezzel a Megapolis Media Zrt. a TV2 televíziós csatornát üzemeltető TV2 Kft. anyavállalata, a TV2 Media Group Holdings Kft. egyedüli irányító tagjává vált.     Basa Andrea, a GVH szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a versenyhatóság ebben az esetben is az előírt eljárást fogja követni. Először megvizsgálja, hogy a vásárlás egyáltalán fúziónak minősül-e, majd ha erre igen a válasz, akkor azt kell eldönteni, hogy engedélyköteles-e a tranzakció. Ha erre is igenlő a válasz, akkor azt kell eldöntenie a GVH-nak, hogy a vásárlás felvet-e versenyjogi aggályokat.     A GVH múlt pénteken már engedélyezte azt, hogy a Vajna-csoportba tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport és a CEE Broadcasting Limited felett. Akkor a versenyhatóság kifejtette: a versenyhivatal vizsgálata nem terjed ki a tulajdonos kilétére, így a GVH az ügylettel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában nem foglalt állást. 
    A szerződéssel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában a bíróság dönthet. A GVH engedélye nem a szerződés érvényességéhez, hanem annak hatályosulásához szükséges.