Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gépjárműkereskedők: 33,9 százalékkal nőtt az új autók száma októberben

2015-11-02 14:58:27

 

A forgalomba helyezett új személygépjárművek száma 8192 volt októberben, 33,9 százalékkal több, mint egy éve. A kiugró növekmény a falugazda programban átadott 1800 személyautónak köszönhető - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn az MTI-vel a DataHouse Kft. adataira hivatkozva.

    Az első tíz hónapban 63 491 személygépkocsit, az egy évvel korábbinál 14,4 százalékkal többet helyeztek forgalomba első alkalommal.
    Az adatokhoz fűzött kommentárja szerint az MGE bízik abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése a piacra, és a vállalati gépjárművek cseréje, ugyanakkor megjegyezte, hogy a magánvásárlók jelenleg inkább a használt autókat keresik.
    Az egyesület az egész évre mintegy 75 ezer új autó forgalomba helyezésére számít, 15 százalékkal többre a tavalyinál.
    Az MGE kitért arra, hogy jóval több használt autót importálnak a magánszemélyek, mint amennyi új autó érkezik az országba, ráadásul ezeknek az autóknak az átlagéletkora meghaladja a 11 évet. Ez a folyamat hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben az ágazatból származó költségvetési bevételeket is csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználásával jelentős mértékű áfabefizetés marad el - hívták fel a figyelmet.
    A kishaszonjárművek piaca is bővült októberben, 1584 járművet helyeztek forgalomba, ami 11,4 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) átmeneti forgalomnövekedést generált ezen a területen, ezzel együtt az egyesület arra számít, hogy az idén pár százalékkal több járművet értékesítenek a tavalyinál.
    A nagyhaszonjárműveknél a tervezettnél magasabb időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény az év végére várhatóan meghaladja a 4500 darabos előrejelzést - írja az MGE.
    A motorkerékpárok piaca is bővül, az idén eddig 1883 új motort helyeztek forgalomba, ez 9,2 százalékos emelkedés a tavalyi adatokhoz képest. Hozzáteszik: a szegmensben létfontosságú lenne a robogóazonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók "B" kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségének könnyebbé tétele. A kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat és a környezetszennyezést - emeli ki az MGE.
    A Jato Dynamics az MTI-hez eljuttatott közleményében szintén kiemeli, hogy a személygépjárművek esetében a nagymértékű októberi növekedés egy állami beszerzésnek volt köszönhető.
    Az autóipari információszolgáltató összesítése szerint a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű esetében) a Volkswagen volt, 1197 darabot helyeztek forgalomba belőle, ezzel a magyar piac 11,9 százalékát fedte le.
    A vezető márkáknál - a Volkswagennél, Opelnél, Fordnál és a Renaultnál - magas, 85-95 százalékos a céges vevők aránya. A Suzukinál, a Toyotánál és a Daciánál 60 és 67 százalék között alakul - derül ki a tájékoztatásból.
    A személyautók piacán az év tizedik hónapjának győztese a Volkswagen 1050 darabbal és 12,8 százalékos piaci részesedéssel. A második a Suzuki (1033 darab), a harmadik az Opel (1005), ezt a Skoda (655) és a Ford (642) követi a toplistán - írják.
    Modellszinten októberben a legtöbb, 722 darab a Suzuki Vitarából kelt el, ezt a Volkswagen Transporter követi 472 darabbal, majd az Opel Vivaro következik 393 darabbal. Renault Traficból 373, Skoda Octaviából 333, Ford Focusból 286 autó kelt el a múlt hónapban.