Emma napja van. | 2024.04.19

Törökországi választások - A török újságok eltérően értékelik a választások eredményét

2015-11-02 13:48:35

 

Eltérően értékelik a török újságok az előre hozott parlamenti választások eredményét, amely szerint az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megszerezte a szavazatok közel 50 százalékát, így a részben Recep Tayyip Erdogan államfő által alapított pártnak az 550 fős törvényhozásban 316 képviselője lesz, és egyedül alakíthat kormányt.

 

    A Sabah című legjelentősebb kormánypárti napilap a szavazóurnák forradalmának nevezi, valamint a nemzet, a stabilitás és Törökország fantasztikus győzelmeként értékeli az AKP novemberi 1-i választási eredményét. Az újság szerint a polgárháborús fenyegetettség lekerült a napirendről, az elkövetkező korszakban a béke és a jólét uralkodik majd az országban. A lap kitér arra, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) az állam 81 tartományából csak hatban tudta megszerezni az első helyet, a szélsőjobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) a szavazatok 11,9 százalékával egy tartományban sem nyert, és ezzel kitörlődött az ország politikai térképéről, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) pedig még a biztosnak vélt szavazataiból is veszített. A Sabah arra emlékeztet, hogy az AKP 316 képviselőjével könnyen alakít kormányt, amely lépéseket fog tenni egy új alkotmány elfogadása, valamint az elnöki rendszer bevezetése felé.
    A Posta című független napilap ugyanakkor megjegyezte, hogy a 316 képviselő nem elegendő az alkotmány megváltoztatásához és az elnöki rendszer bevezetéséhez. Arról is ír, hogy a veszteséget szenvedett pártok szavazatai mind az AKP-hoz kerültek.
    A Hürriyet című, legfőbb ellenzéki napilapban beletörődő, visszafogott hangvétel érezhető. Az újság hangsúlyozza, hogy a CHP szavazatainak száma az elmúlt évek választásain folyamatosan, a legutóbbi, június 7-i voksoláshoz képest pedig 600 ezerrel nőtt. Kiemeli, hogy habár a HDP a szavazatok arányában 4. lett, a parlamentben a képviselők számát tekintve a MHP-t megelőzve mégis a 3. helyet szerezte meg. A Hürriyet a szavazóurnák hozta döntésként könyveli el az AKP sikerét.
    A Zaman című iszlamista-konzervatív napilap arra emlékeztet, hogy az AKP már 4. alkalommal alakíthat önállóan kormányt, több mint 49 százalékos eredménye pedig újból elérte a 2011-ben mutatott szintet. Az újság szerint a CHP bár megtartotta szavazatait, a MHP és a HDP komoly veszteségeket szenvedett, mivel a szavazókat a terrorizmustól, a bizonytalanságtól való félelem irányította. A Zaman megjegyzi: az előzetes felmérések sem jelezték, hogy a MHP és a HDP ennyi szavazatot veszíthet.
    A Milliyet ellenzéki napilap úgy véli, hogy az AKP választási ígéreteivel, többek között a minimálbér és a nyugdíj emelésével nyerte meg magának a sovány pénztárcájú szavazókat és így a választásokat. Az újság arra számít, hogy az eredmények a pénzpiacokon is kedvező hatást mutatnak, a Milliyet a külföldi devizaárfolyamokban lefelé, a tőzsdén felfelé irányuló mozgást vár.
    A Sözcü című, szintén ellenzéki napilap címoldalán a szultánság folytatásaként értékeli az AKP sikerét. Érdekes módon a Zamanhoz hasonlóan úgy látja, hogy az emberek a káosztól való félelmükben fordultak újra az AKP felé. A Sözcü meglátása szerint az ellenzék az eltelt 5 hónapban passzív maradt: a kormánypártnak a MHP azzal nyitott utat, hogy nemet mondott a CHP koalíciós ajánlatára, a HDP pedig azzal vesztett szavazatokat, hogy nem határolta el magát a betiltott Kurdisztáni Munkáspárttól (PKK).
    A Vatan című kormánypárti napilap beszámol az előre hozott választások eredményének külföldi visszhangjáról is. Az újság az amerikai, a német, a görög sajtót idézve Erdogan átütő sikeréről beszél, megemlítve, hogy a 23,4 millió szavazat az AKP eddigi rekordja.