Auguszta napja van. | 2024.03.29

Eredmény nélkül ért véget a német koalíciós pártok vezetőinek egyeztetése

2015-11-01 12:51:22

 

Konkrét eredmény nélkül ért véget vasárnap a német koalíciós pártok vezetőinek berlini egyeztetése a szövetségi kormány menekültpolitikájáról, a találkozón abban állapodtak meg, hogy csütörtökön folytatják a tárgyalást.

 

    Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő, a testvérpárt CSU elnöke és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke csütörtökön a tartományi miniszterelnökök és a szövetségi kormány közös értekezlete előtt folytatja majd az egyeztetést - közölte Steffen Seibert kormányszóvivő.
    A felek számos ügyben egyetértenek, de van még néhány "tisztázandó, illetve nyitott kérdés". 
    Ezek közé tartozik a tranzitzónák ügye, amelyről csütörtökig szakértői szinten tovább egyeztetnek - áll a közleményben. 
     Sigmar Gabriel nagyjából két órai tárgyalás után távozott a kancellári hivatalból. Angela Merkel és Horst Seehofer folytatja a megbeszélést, és csatlakozott hozzájuk a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának két vezetője, a CDU részéről Volker Kauder frakcióvezető és Gerda Hasselfeldt, a CSU-s képviselők csoportjának vezetője, akik Merkel és Seehofer szombat esti tárgyalásán is részt vettek.
    A német kormány visszautasította a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap beszámolóját, miszerint Angela Merkel a határ lezárásával fenyegetett a nyugat-balkáni migráció által érintett államok vezetőinek múlt vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján.
    A brüsszeli tanácskozás egyes résztvevőinek elmondása szerint a kancellár ultimátumot intézett a többi kormány-, illetve államfőhöz. Itt és most "meg kell állapodnunk intézkedésekről, hogy ne kelljen lezárnunk a határokat" - idézte a FAS Angela Merkelt.
    A kormány egy szóvivője vasárnap úgy reagált, hogy a kancellár csupán világossá tette a többi állam-, illetve kormányfő előtt, hogy tovább emelkedhet a berlini vezetésre nehezedő nyomás, ha az uniós partnerek nem működnek közre a válság megoldásában, és ezzel aláhúzta a közös cselekvés fontosságát.
    A FAS beszámolójának másik fő elemével kapcsolatban, miszerint Merkel a csúcstalálkozón azt mondta, hogy az idén egymillió menedékkérő érkezhet Németországba, a kormány részéről hangsúlyozták, hogy továbbra is érvényes a 800 ezer menedékkérő érkezését valószínűsítő hivatalos előrejelzés.
    A határ lezárását a CDU/CSU-frakció több belügyi szakpolitikusa követeli. Egyikük, a CSU-s Hans-Peter Uhl nyíltan megfenyegette Angela Merkelt, a képviselő  a FAS-nak azt mondta, hogy "ha Merkel nem zárja le a határt, nem marad kancellár".
    Hans-Peter Uhl úgy vélte, "sor kerül a határ lezárására, Angela Merkellel, vagy Angela Merkel nélkül".
    A legtöbb elemző viszont úgy véli, nagyon kevéssé valószínű, hogy bárki is megpróbálná eltávolítani Angela Merkelt a kancellári tisztségből, legalábbis 2016 márciusáig, amikor tartományi választást tartanak Szász-Anhaltban, Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban. 
    Főleg a két utóbbi tartomány fontos. Ezekben a CDU ellenzékben van, és ha rosszul szerepel a március 13-i választáson, meginoghat Angela Merkel pozíciója. Ugyanakkor meglehet, hogy pártja éppen a menekültválság révén kerül hatalomra a két tartományban, hiszen a válság mélyülésével párhuzamosan egyre erősödik az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali populista párt, és ha bekerül a stuttgarti és a mainzi tartományi gyűlésbe (Landtag), akkor előfordulhat, hogy a Landtagon belüli erőviszonyok átalakulása miatt nem tudják folytatni a kormányzást a szociáldemokraták és a Zöldek.