Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2015-10-31 15:37:37

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Oroszország délnyugati határvidékén analizálható annak a hatalmas anticiklonnak a középpontja, amely kontinensünk nagy részének időjárását alakítja. Bár a magasban igazán hideg levegő Európa fölött csak az Urál előterében található, a szárazföld belsejében a magasnyomást a talaj közelében alacsony hőmérsékletű levegő tölti ki: a kiterjedt éjszakai fagy és a 10 fok alatti maximum-hőmérséklet határa mára a Balti-tengertől a Fekete-tengerig tartó sávig jutott. Az anticiklon centrumához közeli térségben napközben kitisztul az idő, sok napsütés a jellemző, az északabbi tájakon - ahol nagy területet már hótakaró borít - ugyanakkor többnyire borult az ég, és hózáporok is kialakulnak. Az európai partvidék közelében - részben kint az óceán fölött - frontrendszer húzódik, amelyet az anticiklon egyelőre nem is enged keletebbre hatolni. Említést érdemlő csapadék-tevékenység Európában mindössze ehhez a frontrendszerhez, illetve a Földközi-tenger középső része fölött örvénylő öregedő ciklonhoz kapcsolódóan figyelhető meg. A szárazföld középső és déli részén - az éjszakai párásság és köd megszűnése után - napos és felhős területek váltakoznak. A Mediterráneumban a csúcshőmérséklet jobbára még 17 és 23 fok között alakul. Vasárnap estig elkezdődik délkelet felől a hidegebb, száraz levegő beáramlása a Kárpát-medencébe, ezért erősödik az éjszakai lehűlés, az ország nagyobb részén fagypontig vagy az alá csökken hajnalra a hőmérséklet, és a sok napsütés ellenére mérséklődik a nappali felmelegedés.


    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------

    Kezdetben derült idő várható, majd éjszaka többfelé köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződik, legnagyobb eséllyel az Alföld középső részén és az Északi-középhegység völgyeiben. A köd vasárnap délelőtt fokozatosan feloszlik, és ismét túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk. Csapadék nem lesz. A délkeleti szelet Baranyában és Dél-Somogyban, vasárnap Győr-Moson-Sopron megyében is élénk lökések kísérik, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -3 fok között alakul, de egyes fagyzugokban -4, -5 fok is valószínű, illetve a magasabban fekvő helyeken és a nagyvárosok belső részein kissé enyhébb lesz az éjszaka.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 10 és 14 fok között várható.