Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kifutója kerítésén át szökött meg a farkas a pécsi állatkertből

2015-10-31 14:48:37

 

A kifutóját villanypásztorral is határoló két és fél méter magas kerítésen át szökött meg a farkas a pécsi állatkertből szombaton - mondta az intézmény igazgatója az MTI érdeklődésére.

 

    Szatyor Miklós beszámolt arról, hogy az eset délelőtt tíz óra körül történt, amikor egy gondozó az itatókat töltötte fel. A farkas két fajtársával együtt pénteken érkezett Olaszországból. Egyelőre nem sokat tudnak róla, de ezt megelőzően is állatkertben élt, így hozzá van szokva az emberek jelenlétéhez - tette hozzá.
    A farkas szökéséről a pécsi városüzemeltetési Biokom Kft. számolt be Facebook-oldalán. A cég arra hívta fel a kirándulók figyelmét, hogy közvetlen életveszélyes helyzetről van szó, ezért kiürítik a parkerdőt, és kérnek mindenkit, hagyják el a területet.
    A parkerdő kiürítése folyamatos, a Biokom munkatársai a helyszínen figyelmeztetik az ott tartózkodókat, a rendőrség és a helyi vadásztársaság munkatársai nagy erőkkel vonultak a Mecsek déli oldalára - írták.
    Az állatkert igazgatója az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a farkas alapvetően kerüli az embereket, de a viselkedése kiszámíthatatlan, ezért senki se közelítsen felé. Ha valaki meglátja az állatot, figyelje meg, merre halad, és tegyen bejelentést a rendőrségen - mondta.
    Szatyor Miklós leszögezte: mindent megtesznek, hogy a farkas nyomára akadjanak, ha megtalálják, kábítólövedéket is alkalmazva próbálják befogni. Felkészültek arra is, hogy amennyiben szükséges, és nincs más megoldás, kilövik.
    Az igazgató megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt. "A kerítés mérete, erőssége és védelme megfelel az előírásoknak, egyelőre nem tudni, a ragadozót mi késztethette arra, hogy a villanypásztor csapásai ellenére megszökjön" - mondta.
    Szatyor Miklós megjegyezte: az átalakítás és bővítés alatt álló, látogatókat tavasztól fogadó állatkert korábbi farkaskifutójának a mostaninál alacsonyabb volt a kerítése.
    "Elővigyázatosságból ma a szökött állattal érkező két másik farkast zárt térben helyeztük el, s gondolkodunk a kerítés megerősítésén, további magasításán" - közölte az igazgató.
    A pécsi állatkertből húsz évvel ezelőtt szökött meg egy farkas. Az állat megtámadott és súlyosan megsebesített egy ötéves kisfiút, annak kilencéves nővérét. Az őket testével védő szívbeteg nagyanyjuk a sokk következtében életét vesztette.