Csongor napja van. | 2024.04.16

Többségben vannak a határzár támogatói Németországban az M1 megrendelésére készült kutatás szerint

2015-10-31 12:02:03

 

Németországban már többen vannak a magyar fizikai határzár támogatói, mint az ellenzői - derült ki a Millward Brown nemzetközi közvélemény-kutató cég által Németországban és Ausztriában, az M1 aktuális csatorna megrendelésére készített reprezentatív felméréséből.

    A kutatás szerint mindkét érintett uniós tagország lakossága súlyos problémának ítéli a migrációs válságot: a németek 53 százaléka nagyon jelentős, 33 százaléka pedig jelentős problémának nevezte a kérdést. Az osztrák közvélemény esetében ugyanez 57 százalék és 23 százalék volt.
    A válság kapcsán a németek és az osztrákok leginkább a terrorkockázat növekedésétől, a bűncselekmények számának emelkedésétől és a kulturális kihívásoktól tartanak - tették hozzá.
    A német közvélemény 59 százaléka ítéli komoly kihívásnak a muszlim vallású népesség arányának gyors növekedését Európában, Ausztriában ez a szám 65 százalék.
    A schengeni határok hatékonyabb védelmét még nagyobb arányban várják el az Európai Uniótól a kutatás szerint: a németek 77 százaléka, az osztrákok 86 százaléka ért ezzel egyet.
    A német közvéleményben ma már többségben vannak azok, akik egyetértenek a Magyarországon épült fizikai határzárral: a megkérdezettek 50 százaléka támogatja a kerítést, 41 százaléka pedig ellenzi. Ausztriában a helyzet fordított: 41 százalék támogatja, 56 százaléka ellenzi azt.
    A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy mindkét vizsgált ország közvéleménye nagy többségében egyetért Orbán Viktor magyar miniszterelnök által, a migrációs krízis nemzetközi megoldására tett legfontosabb javaslatokkal.
    A német lakosság 80 százaléka egyetért azzal, hogy a háborús menekülteket és a gazdasági bevándorlókat már a görög és olasz határon szét kellene választani, az osztrákok esetében 82 százalék ért egyet ezzel.
    A német válaszadók 83 százaléka támogatta a magyar kormányfő azon elképzelését, hogy a bevándorlókat ne európai, hanem világszinten osszák szét, azaz legyenek inkább világ-kvóták. Az állítást az osztrák közvélemény 85 százaléka támogatja - hangzott el a televízió műsorában.