Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gróf Tisza Istvánra emlékeztek Debrecenben

2015-10-31 10:45:46

 

Szobrának megkoszorúzásával emlékeztek szombaton az 1918. október 31-én meggyilkolt gróf Tisza István néhai miniszterelnökre.

 

    "Gróf Tisza István olyan egyéniség volt, akit nem lehetett helyettesíteni" - mondta megemlékezésében Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora.
    Leváltani, eltávolítani, megölni lehetett, de helyettesíteni nem, alakja ott magasodik Magyarország huszadik századi történelme felett - tette hozzá a volt tiszántúli református püspök.
    Bölcskei Gusztáv felidézte, hogy csak 2000-ben jött el az idő, amikor vissza lehetett állítani az addig a helyi Déri Múzeum pincéjében őrzött Tisza-szobrot, amelynek meglétéről korábban még csak tudomásuk sem volt.
    Emlékezetett rá, hogy a szobrot 1945-ben "a magukat értelmiségieknek valló debreceni bölcsész hallgatók" kezdeményezésére döntötték le talapzatáról.
    A rektor figyelmeztetett a mai értelmiség felelősségére, ami kiterjed "városra, országra, az egész nemzetre".
    Legyen áldott gróf Tisza István emléke - mondta, majd azt kívánta, hogy a nagyformátumú politikusnak legyenek méltó követői "a város, hazánk javára, egész nemzetünk felemelkedésére".
    A megemlékező szavak után a debreceni önkormányzat, az egyetem, a pártok és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták gróf Tisza István néhai miniszterelnök szobrát.