Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Az európai jogrendszer betartását sürgette a cseh belügyminiszter - FRISSÍTETT (új: cseh szóvivő)

2015-10-30 18:04:00

 Ha a schengeni övezet összes tagállama betartaná az érvényes európai jogrendszert, akkor egyetlen illegális bevándorló sem juthatna el Csehországba - mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter abban az interjúban, amelyet az Aktuálne.cz hírportál közölt péntek délelőtt. A politikus Magyarországot is ezek közé az országok közé sorolta. Szóvivője később úgy magyarázta a kijelentést, hogy az csak a múltra vonatkozott. 

     "Ha minden európai állam betartaná az európai jogrendszert, akkor egyetlen illegális migráns sem lehetne a Cseh Köztársaságban. Azért, mert ezeket az embereket a schengeni övezetbe való belépés után az első biztonságos országban őrizetbe vennék, nyilvántartásba vennék őket, valamiféle dokumentummal látnák el, és ujjlenyomataik benne lennének az összeurópai nyilvántartásban. Ha tehát a migránsok az említettek nélkül érkeznek hozzánk, az azért van, mert néhány ország - Görögország, Olaszország, Szlovénia, Magyarország, Ausztria - nem teljesíti kötelességeit" - jelentette ki Milan Chovanec.
    "A szabályok be nem tartására való utalás arra az időszakra vonatkozott, amikor Magyarországon is nagyszámú migráns haladt keresztül" - magyarázta a miniszter kijelentésének Magyarországra vonatkozó részét a tárca sajtóosztálya az MTI prágai tudósítójának érdeklődésére.
    "Jelenleg természetesen nagyon pozitívan értékeljük, hogy Magyarország igyekszik betartani a szabályokat, és látjuk a magas szintű együttműködést a visegrádi négyek, illetve az Európai Unió keretein belül" - szögezte le válaszában Petra Kucerová, a cseh belügyminisztérium szóvivője. 
    Rámutatott: Csehország továbbra is támogatást nyújt Magyarországnak a migrációs válság megoldásában. A magyar fél kérésére 50 rendőrt küldött Magyarországra, akik közösen fognak járőrözni magyar kollégáikkal.
    Chovanec az interjúban elmondta: a migrációs hullám, amely destabilizálja a környező államokat, Csehországot eddig kevésbé érinti; az ország biztonsági helyzete stabil.
    Az illegális migránsok beáramlása Csehországba az utóbbi hetekben lényegében leállt, ami - mint a miniszter fogalmazott - "egyrészt annak is köszönhető, hogy a magyarok kerítést építettek, másrészt nem kizárt, hogy a mi kemény fellépésünknek is".
    Milan Chovanec úgy véli, hogy a migrációs válság megoldása érdekében Európának végleg el kellene felejtenie a zsákutcát jelentő menekültkvótákat, és meg kellene erősíteni a külső schengeni határok védelmét. Csehországot aggasztja, hogy a migrációs ügyben Európa nagyon megosztott. Hozzátette: "azok, akik korábban Orbán Viktort bírálták a kerítésépítés miatt, most maguk is kerítést akarnak építeni."