Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fejlesztették a rehabilitációs ellátást a miskolci Semmelweis kórházban

2015-10-30 14:01:28

 

Európai uniós támogatásból fejlesztették a rehabilitációs ellátást a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. A beruházás a pszichiátriai és a pulmonológiai területet érintette, a két épület felújítása, korszerűsítése mintegy 687 millió forintba került - mondta Tiba Sándor, az intézmény főigazgatója a projekt zárórendezvényén pénteken a borsodi megyeszékhelyen.

 

    Kifejtette: a program során a kórház pszichiátriai épületére még egy emeletet építettek, így a bővítésnek köszönhetően ott kapott helyet a pszichiátriai rehabilitációs osztály. Az újonnan épült és a felújított épületrészben kialakították a rehabilitációs ellátást segítő csoport- és terápiás szobákat is, amelyek a magasabb szintű betegellátást segítik - közölte.
    Hozzátette: a pulmonológiai rehabilitációs fejlesztéssel a kórház székhelyén lévő volt tüdőgyógyászati épületet újították fel. A komfortosítás során kórtermeket és azokhoz tartozó vizesblokkokat is kialakítottak.
    A főigazgató elmondta, a két épület építése, felújítása 686,8 millió forintból valósult meg, ahhoz 50,6 millió forinttal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is hozzájárult. Az orvosi műszer- és eszközbeszerzésre, a kórtermi bútorzatra 73,6 millió forintot költöttek, amelyet az Emmi 7,5 millió plusztámogatással egészített ki.
    Az európai uniós pályázati előírásoknak megfelelően a teljes körű akadálymentesítés is része a projekteknek - mutatott rá Tiba Sándor, hozzáfűzve, hogy a beruházás részeként kialakítottak egy speciális laboratóriumot is, ahol a tüdőgyógyászati osztály által gondozott, valamint más intézmények betegeinek a vizsgálatát is el tudja végezni a kórház.
    Koltai Áron, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) igazgatója kitért arra, hogy a miskolci fejlesztés egy térségen átívelő projekt részeként valósult meg, amelyben az észak-magyarországi régió 11 kórházának rehabilitációs ellátása újulhat meg.     
    Az Észak-magyarországi Operatív Program keretében 4 milliárd 830 millió forint uniós támogatással megvalósuló projekt célja, hogy csökkentse a lakossági hozzáférés földrajzi-regionális és ellátásbeli egyenlőtlenségeit, valamint javítsa a rehabilitációs szolgáltatások színvonalát az infrastruktúra és a műszerezettség fejlesztése révén - ismertette, rámutatva arra, hogy a beruházást 100 százalékban az Európai Unió és a magyar állam támogatta.
    A projekt megvalósítására konzorcium jött létre, amelyben a konzorciumvezetői feladatokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház látja el. A rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hat, Heves megyében kettő, míg Nógrád megyében három kórházat érint - jegyezte meg Koltai Áron.