Auguszta napja van. | 2024.03.29

London biztosítékokat szeretne az euróövezeten kívüli EU-gazdaságok érdekeinek védelmére

2015-10-30 11:44:36

 

Nagy-Britannia szerződéses biztosítékokat szeretne az Európai Uniótól arra, hogy az euróövezeti országok ne hozhassanak integrációs döntéseket a valutaunión kívüli EU-tagállamok ellenében - írta EU-forrásokat idézve a pénteki Financial Times.

    A londoni gazdasági napilap értesülései szerint George Osborne brit pénzügyminiszter "vészfékzáradékot" szeretne az EU egészére kiterjedő egységes piac és a szorosabban integrált euróövezet jobb együttműködése érdekében. Osborne a Financial Times forrásai szerint ezzel arra is garanciát kíván kapni, hogy a londoni Cityt - a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központját - ne érhesse hátrányos megkülönböztetés az Európai Unión belül.
    A lap szerint a javaslat részletei még nem ismertek, de London alapvetően azt szeretné elérni, hogy az euróövezeten kívüli EU-országoknak az eddigieknél szélesebb jogkörük legyen az egyes uniós döntésekről szóló szavazások késleltetésére, ha úgy érzik, hogy a valutauniós országok az egységes belső piac integritását potenciálisan veszélyeztető javaslatokat próbálnak áthajtani többségi szavazással.
    A brit kormány elképzelései szerint ilyen esetekben pótlólagos konzultációkat kellene tartani az adott EU-jogszabálytervezetről, csúcstalálkozói szinten.
    London kívánságai között szerepel a Financial Times forrásai szerint emellett az is, hogy a pénzügyi szolgáltatási vállalatcsoportokat az EU-n belüli bejegyzett székhelyük alapján ne érhesse diszkrimináció. Nagy-Britannia azt is hivatalosan elismertetné, hogy az EU többvalutájú unió, rögzített garanciákat szeretne arra, hogy a valutaunión kívüli országokat ne terheljék az euróövezeti pénzügyi segélyprogramok költségei, és nyitottá tenné a csak az euróövezeti térséget érintő gazdaságpolitikai döntéshozatalt.
    London azt is alapelvként szeretné elfogadtatni, hogy az euróövezeten kívüli EU-gazdaságokat ne lehessen rákényszeríteni a részvételre olyan, elsősorban az euróövezeti integrációs folyamat szempontjából fontos kezdeményezésekben, mint például a bankunió kialakítása.
    David Cameron brit miniszterelnök már többször is - legutóbb a kormányzó Konzervatív Párt október elején tartott éves kongresszusán - kifejtette, hogy Nagy-Britannia nem érdekelt az Európai Unió mind szorosabbá váló integrációjában.
    Cameron tervei szerint Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de London addig újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel.