Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint 100 tételt árvereznek el Faludy György hagyatékából

2015-10-30 09:12:55

 

Faludy György kiadatlan erotikus és más témájú verseinek kéziratait, jegyzetfüzeteket, leveleket, személyes tárgyakat, állami kitüntetéseket, valamint a költő köteteinek autográf javításokkal ellátott szerzői példányait is elárverezik azon az aukción, amelyet a Kossuth-díjas költő, író, műfordító hagyatékából rendeznek csütörtökön Budapesten, a Pintér Aukciósházban.

 

    Faludy Fanny, a 2006-ban elhunyt költő özvegye az MTI-nek hangsúlyozta: a sajtóban megjelent információkkal ellentétben szó sincs arról, hogy nyomorogna és a költő teljes hagyatékát elárverezné, de ahhoz, hogy egyben tudja tartani Faludy György örökségét, szükségszerűen fel kell áldoznia néhány darabot belőle.
    Az aukciós anyagot úgy állította össze, hogy a hagyaték minden részéből jusson egy-egy szelet a gyűjtőknek - mondta az özvegy, megjegyezve, hogy a költő egykori kiadója is felajánlott néhány személyes tárgyat.
    A licitek 5 ezer és 1,5 millió forint közötti összegről indulnak - tette hozzá Faludy Fanny. Legalacsonyabb kikiáltási ára Faludy bordó teásbögréjének van, kék sétaesernyője 10 ezer forinttól, nádszéke 20 ezer forinttól kelhet el. A költő 1994-ben átvett Kossuth-díját 1,5 millió forinttól, a díszdoktori címről szóló oklevélét 900 ezer forinttól kínálják az érdeklődőknek. Az 1975 és az 1956 című verseinek autográf tintaírású kézirata 70-70 ezer forinttól cserélhet gazdát. Kiadatlan erotikus verseinek 1940-es kötete 500 ezer forinttól, a Pokolbéli víg napjaim II. című könyv kéziratfoszlányai és jegyzetei 500 ezer forinttól, míg a Fannynak/Fannyhoz című utolsó versének autográf ceruzaírású vázlata 250 ezer forinttól kelhet el.
    A 100 tétel eladásából befolyó összegből egy ideig fedezhetőek lesznek a hagyaték fenntartási költségei - mondta Faludy Fanny, aki szerint az alapítványnak mindig annyi pénze volt csak, amennyit ő beletett, bár ez eddig sem az ő feladata lett volna. Az özvegy ezzel arra utalt, hogy kilenc évvel Faludy György halála után még mindig rendezetlen hagyatékának helyzete és a mai napig nem nyílt meg a Faludy-emlékmúzeum. A hagyatékot kezelő Faludy György Irodalmi és Művészeti Alapítvány a ferencvárosi önkormányzattól bérbe vett Ferenc téri helyiségek után az utolsó pár évben nem fizetett bérleti díjat, tartozása eléri a 11 millió forintot, az önkormányzat ezért felmondta a bérleti szerződést, és bírósághoz fordult.
    "Vajon melyik jelentős hazai költő özvegye fizette a néhai férje emlékére létrehozott emlékszoba fenntartási költségeit? Ez a magyar állam feladata lenne, amelytől egy forint állami dotációt nem kaptunk" - hangsúlyozta Faludy Fanny.
    Mint felidézte, a Faludy György Irodalmi és Művészeti Alapítvány 2008-ban azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze a költő tárgyi hagyatékát egy emlékszoba keretein belül, amely lehetőséget teremt az összegyűjtött és feldolgozott anyagok méltó elhelyezésére és bemutatására állandó és időszakos kiállításokon keresztül.
    Az alapítvány és az emlékszoba fenntartását egy vendéglátó tevékenységet végző gazdasági társasággal együttműködve akarták megoldani. Terveik szerint az alapítvány rendszeres író-olvasó találkozókat, irodalmi esteket, rendhagyó irodalomórákat és kiállításokat is szervezett volna a kávézó profitjából, amely azonban sohasem valósult meg.
    Arra a kérdésre, hogy miért nem helyezik el máshol a hagyatékot, Faludy Fanny azt mondta, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum helyhiány miatt nem tudja befogadni az anyagot, ezért ezúton várja azoknak a mecénásoknak a jelentkezését, akiknek fontos, hogy a költő életműve fennmaradjon.