Gedeon napja van. | 2024.03.28

Társadalom-hajléktalanok Vasárnap kezdődik a hajléktalanok téli ellátása

2015-10-29 09:40:32

 

Vasárnap kezdődik a hajléktalanok téli ellátása, a rászorulók számára a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre.

    Éves szinten átlagosan 9500 hely van a hajléktalanszállókon az országban, ezt az idén télen - ahogy tavaly is - jelentős mértékben, 1500-zal bővítik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI megkeresésére.
    Az országban 83 utcai szolgálat is működik, amelyek az "elsődleges védelmi vonalat" jelentik, továbbá a nappali melegedőkben 7500 férőhely áll rendelkezésre.
    A kormány évente mintegy 8,3 milliárd forintot fordít hajléktalanellátásra, a melegedők és szállásnyújtó férőhelyek - átmeneti szállás és éjjeli menedékhely - finanszírozására. A téli krízisidőszak megnövekedett feladatainak ellátására a tavalyi évhez hasonlóan további 372 millió forintra pályázhattak az ellátó szervezetek.
    Mint írták, a kormány 2016. december 31-ig meghosszabbítja a jelenleg működő 83 utcai szolgálat finanszírozását. Ezeket pályázati rendszerben finanszírozzák, e célra 540 millió forintot fordítanak.
    Az utcai szolgálatok mellett szintén fontos feladatot látnak el a diszpécserközpontok, amelyek folyamatos ügyeletben információt gyűjtenek és szolgáltatnak az utcán lévőkről, valamint figyelik a szállók és melegedők kihasználtságát - tette hozzá a minisztérium.
    Az Emmi közölte: a kormány hajléktalanokat érintő tervei és intézkedései "messze túlmutatnak" az alapvető létfeltételek biztosításán.
    Kiemelt törekvés, hogy minden hajléktalan ember kapjon lehetőséget a szolgáltatások igénybevételére, és senki ne kényszerüljön arra, hogy közterületen éjszakázzon - áll a tájékoztatóban.
    A hajléktalan emberek hozzávetőleg fele a fővárosban, a többiek jellemzően a megyei jogú városokban élnek. Budapesten 10-12 ezer embert érint a hajléktalanság.