Gedeon napja van. | 2024.03.28

November 4. - Megemlékezésekkel és ünnepi koncerttel tisztelegnek a hősök előtt

2015-10-29 08:03:17

 

Koszorúzással, megemlékezésekkel, emlékkoncerttel tisztelegnek a központi rendezvények keretében a forradalom és szabadságharc áldozatai előtt november 4-én, jövő szerdán. 

 

    Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta: az Országgyűlés 2013-ban döntött arról, hogy november 4-ét a "szabadságharcos nemzet" nemzeti gyásznapjává nyilvánítja. Ezen a napon azokra emlékezik az ország, akik életüket adva harcoltak a szabadságért, a forradalom eszméiért, a jelent is meghatározó értékekért. 
    A vezérőrnagy ismertetése szerint a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal által szervezett jövő szerdai központi megemlékezés a Parlament előtti Kossuth téren a zászlófelvonással kezdődik, majd félárbócra engedik a lobogót.
    A rendezvények a rákoskeresztúri Új köztemető nemzeti emlékhelyen koszorúzással folytatódnak, a 300-as parcellánál Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára mond beszédet.
    Délután a XVIII. kerületi Hargita téri 1956-os emlékműnél Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára mond beszédet.
    Este az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére tartott hagyományos emlékkoncerten a Szent István-bazilikában felhangzik Giuseppe Verdi Requiem című műve a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar előadásában. Kun Szabó István elmondta: a koncerten ingyenes a részvétel. A szervezők ugyanakkor - egyebek mellett a bazilika befogadóképessége miatt - azt kérik, hogy aki el szeretne menni a koncertre, előzetes regisztráljon.
    Regisztrálni a http://november4.kormany.hu/ oldalon lehet, ahol a november 4-i nemzeti gyásznap részletes programjairól is bővebb tájékoztatás található - ismertette a helyettes államtitkár.