Béla napja van. | 2024.04.23

A New York-i Lincoln Centerben lép fel Mága Zoltán

2015-10-28 18:49:08

A világ egyik legrangosabb színpadán, a New York-i Lincoln Centerben lép fel szerda este Mága Zoltán a Hegedűvel a világ körül című, a magyar zenei kultúrát népszerűsítő, százállomásos koncertsorozatának keretében.

    "Kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan fognak megszólalni hangszereink a Lincoln Centerben, ugyanis akusztikusan játszunk, nem lesz hangosítás. Nagyon várjuk, hogy ismét örömöt szerezzünk a New York-i közönségnek, bízunk abban, hogy a magyar zeneszerzők virtuóz darabjaival hasonló sikerünk lesz, mint tavaly a Carnegie Hallban" - nyilatkozta a hegedűművész az MTI-nek.    
    Elmondta, hogy a turnésorozat elsősorban az Egyesült Államok legnagyobb közszolgálati televíziójának, a PBS-nek köszönhető, amellyel kétszer hároméves szerződést írt alá. Mága Zoltán szerint a hálózatán belül több mint 800-szor játszották le a tavaly felvett önálló showműsorát, amely március 15-én debütált Los Angelesben.
    A Zoltán Mága: From Budapest with Love című, Magyarországot és a fővárost bemutató showműsor pozitív visszhangjára, valamint a New York-i Carnegie Hallbeli sikerére alapozva játssza újra Észak-Amerikában a hegedűvirtuóz neves magyar zeneszerzők híres műveit. Mága Zoltán nagy hangsúlyt fektetett az 1956-os forradalomról és szabadságharcról való megemlékezésre: az október 23-i chicagói és a keddi washingtoni fellépést követően ez fontos része lesz a New York-i fellépésének is.
    A hegedűművész tájékoztatása szerint az október 14-i arizonai turnényitó koncert (Mesa Arts Center) után Kaliforniában, a Costa Mesa-i Segerstrom Center for the Arts kulturális központban, majd a San Diegó-i Balboa Theatre-ben fogadták vastapssal a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarral és a Budapesti Táncművészeti Együttes művészeivel közös fellépését. New York után október 30-án Torontóban, a Kanadai Zeneakadémián dupla koncert lesz, a nagy érdeklődésre való tekintettel.
    Mága Zoltán kitért arra is, hogy zenésztárasaival már a nyolcadik budapesti újévi koncertre készül. Ezt megelőzően, karácsonykor Moszkvában a Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban lép fel.    
    "Carnegie Hall vagy Csajkovszkij Konzervatórium: több zenészt kellene meghallgatni, hogy melyik a rangosabb. Egy biztos, szakmailag hatalmas megtiszteltetés minkét pódiumon játszani" - hangoztatta a hegedűművész.