Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hat évre ítéltek egy tunéziai embercsempészt Szegeden

2015-10-28 10:46:34

 

Hat év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság szerdán egy tunéziai férfit, aki májusban egy furgonba zsúfolva 38 migránst próbált a magyar-szerb zöldhatár közeléből Ausztriába csempészni.

    Az Olaszországban élő, negyvenéves férfit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, a sértettek sanyargatásával, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság és tíz évre kiutasította Magyarország területéről.
    A férfi május közepén érkezett Magyarországra, megbízójával - aki 500-1000 eurót ígért a fuvarért - Budapesten találkozott. Egy furgont, mobiltelefont, GPS-készüléket kapott, majd a járművel május 27-én a magyar-szerb határ közelébe, Domaszékre hajtott. Az előre egyeztetett helyen megállt, ahol 38, a zöldhatáron egy másik embercsempész által átkísért migráns beszállt a járműbe.
    A furgon 12 köbméteres rakterében semmilyen szellőzés nem volt, a felnőttek összezsúfolva utaztak, amíg néhány kilométer múlva a rendőrök meg nem állították az autót. A levegőtlen, sötét helyen - tanúvallomásuk szerint - az utasokban már néhány perc alatt halálfélelem alakult ki, egyikőjük úgy fogalmazott: "Biztos nem bírtuk volna ki az utat így."
    A szakértői vélemény szerint az utasok az oxigénhiány és a magas szén-dioxid-koncentráció miatt másfél óra után életveszélyes helyzetbe kerülhettek volna.
    A vádlott a bíróság előtt megtagadta a vallomást, de az utolsó szó jogán szólva elismerte bűnösségét és azt mondta, megbánta tettét.
    Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.