Emma napja van. | 2024.04.19

Cukorrépa termesztők: nem várható jelentős áremelkedés a cukorkvóta kivezetése után

2015-10-28 09:40:47

 

Szakértői előrejelzések szerint nem várható jelentős emelkedés a cukor árában 2017. október elseje, az uniós cukorkvóta kivezetése után - mondta Berki Gyula, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Ismertette, 2017. október elsejével megszűnik a cukorkvóta, az eddigi szabályozott és korlátok közé szorított piac megszűnik, a termelés és az árak pedig liberalizálódnak, ennek ellenére az árakban nem várható jelentős emelkedés. A jelenlegi uniós szabályozás szerint a magyar kvóta kissé meghaladja a 100 ezer tonnát, míg az ország éves fogyasztása 260-280 ezer tonna.
    Kifejtette, hogy a cukorrépa árát eddig a megtermelt cukorrépából kinyert cukor értékesítési árából vezették le: a jelenlegi uniós rendszerben meghatároztak egy minimumárat a cukorrépára, ez 26,29 euró 16 százalékos cukorrépára vonatkoztatva. A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában - amely az egyetlen magyarországi cukorgyár - ehhez egy eurót tettek hozzá szerződésben garantált módon, de a szerződés nyíltvégű. Ez azt jelenti, hogy ha a gyárnak többletbevétele van a cukorértékesítésből, akkor azon osztozik a termelőkkel - ismertette Berki Gyula.
    Az elnök kiemelte: az állami és uniós támogatást összeadva a termelők 160 ezer forint hektáronkénti támogatáshoz jutottak, ennyi szükséges ahhoz, hogy a  termelési mérleg pozitív legyen - mondta Berki Gyula. Hozzáfűzte, hogy hektáronként 60 tonna körüli mennyiségű cukorrépát kell termelni a nyereséges gazdálkodáshoz.
    A bolti árakról elmondta, hogy a jelenlegi 205-210 forintos ár helyett a termelőknek 280-300 forintos fogyasztói cukorár lenne megfelelő.