Csongor napja van. | 2024.04.16

Carson egy országos felmérés szerint is megelőzte Trumpot

2015-10-27 13:49:12

 

Az amerikai előválasztási közdelem első fordulóját megrendező Iowa állam után az országos támogatottságban is megelőzte Ben Carson idegsebész Donald Trump ingatlanmilliárdost a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között - derült ki a The New York Times (NYT) és a CBS News kedden közzétett közvélemény-kutatásából.

 

    Az előválasztáson szavazni készülő republikánusok között 26 százalékkal Carson a legnépszerűbb a 22 százalékon álló Trump előtt, igaz, a kettejük közötti különbség belül van a felmérés hibahatárán. A milliárdos valóságshow-sztár először került le a vezető helyről azóta, hogy a NYT és a CBS mérni kezdte az aspiránsok támogatottságát.
    A többi rivális meg sem közelíti az éllovas párost: Marco Rubio floridai szenátor támogatottsága 8 százalékos, Jeb Bush volt floridai kormányzóé és Carly Fiorina volt HP-vezéré pedig egyaránt 7 százalékos. Egyformán 4 százalékon áll Rand Paul kentucky és Ted Cruz texasi szenátor, valamint Mike Huckabee, Arkansas volt és John Kasich, Ohio jelenlegi kormányzója.
    A republikánus elnökjelölt-aspiránsok harmadik televíziós vitáját szerdán rendezik majd meg. A felmérés ismertetőjében a NYT rámutatott, hogy a korai közvélemény-kutatások rendszerint rendszerint még nem nyújtanak megbízható támpontot arra vonatkozólag, hogy ki nyeri majd el a párt hivatalos elnökjelöltségét.
     Carson a Quinnipiac Egyetem csütörtökön közölt közvélemény-kutatása szerint 28-20 százalék arányban vezet Iowában, őket Rubio követi 13 százalékkal.