Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németh Zsolt: a szíriai és iraki háború megszüntetése alapvető érdek

2015-10-27 12:16:12

 

A szíriai és iraki háború megszüntetése alapvető fontosságú nemcsak a migrációs válság, hanem a világ biztonságának szempontjából is - mondta Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke a testület keddi ülése után tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

    A zárt tanácskozáson a képviselők az Információs Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat beszámolóját hallgatták meg az iraki és a szíriai helyzetről.
    Németh Zsolt az ülést követően hangsúlyozta: a katonai megoldás nélkülözhetetlen a iraki és szíriai konfliktusban, amelynek "epicentruma" az Iszlám Állam, így az ellene való eredményes fellépés, a terrorszervezet felszámolása kulcskérdés.
    A fideszes politikus fontosnak nevezte, hogy ebben a küzdelemben nemcsak az Egyesült Államok vezetésével létrejött nemzetközi koalíció vállal szerepet - amelyben egyébként magyar katonák is részt vesznek -, hanem Oroszország is. Kulcsfontosságú kérdés ugyanakkor, hogy sikerül-e közös nevezőt találniuk, ellenkező esetben ugyanis az orosz szerepvállalás bonyolítja a helyzetet - tette hozzá. Szerinte a közelmúltban az Egyesült Államok és Oroszország között született katonai, technikai megállapodás a koordinált fellépés reményével kecsegtet.
    Németh Zsolt arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy Irakban és Szíriában a hosszú távú megoldásnak politikainak kell lennie. Az erre utaló fontos diplomáciai esemény volt - folytatta - a múlt hét végi bécsi amerikai-orosz külügyminiszteri találkozó, amelyen a török és a szaúdi diplomácia vezetője is részt vett. A hosszú távú megoldásban valószínűleg szerepet kell kapnia majd az autonómia valamilyen formájának is mind Szíriában, mind Irakban - fűzte hozzá.
    Bassár el-Aszad szíriai elnök jövőjével kapcsolatban a kormánypárti politikus azt mondta: Aszad sorsáról a szíriai népnek kell döntenie.
    A külügyi bizottság elnöke végül arról beszélt, hogy Szíriában és Irakban humanitárius katasztrófa van, tízmilliós nagyságrendű azok száma, akiknek el kellett hagyniuk lakóhelyüket.
    Arra a kérdésre, hogy Magyarországot fenyegeti-e közvetlen veszély az ottani háborús helyzet miatt, Németh Zsolt azt válaszolta: szerinte a konfliktus miatt Magyarországnak nincs közvetlen biztonsági fenyegetettsége.